З-поміж майже двадцяти українських шкіл, створених у Португалії, школа «Відродження» відрізняється тим, що розташована в містечку Фатіма, яке відвідує найбільша кількість прочан і туристів. Торік їх побувало приблизно п’ять мільйонів осіб. Зокрема, і глава нашої держави Петро Порошенко під час офіційного візиту до Португальської Республіки наприкінці грудня минулого року знайшов можливість відвідати святе місце.

На знімку: під час першого 10-річного ювілею школи «Відродження» звучали пісні й вірші у виконанні її учнів.

На ювілей школи запросила її директор Наталя Щербатюк. Їдемо разом з моїми друзями меценатами Оксаною та Ярославом Шевчишиними. Від Лісабона до Фатіми дорога не близька, понад 120 кілометрів. «Нехай хоч на край світу — каже пані Оксана. — Якщо там звучить українське слово, будемо їхати, щоб його почути, поспілкуватися з тими, хто підтримує рідну мову за тисячі кілометрів від Батьківщини».
«Відродження» — це не тільки навчальний заклад. Це ще й осередок духовності та культури. Заняття відбуваються по суботах. В інші дні діти українців навчаються у португальській школі.
Приміщення прикрасили національними символами, прапорами та прапорцями, кульками синьо-жовтих кольорів, вишивками. Директор Наталя Щербатюк зізнається, що декілька ночей недоспала, готуючись до ювілею. «Разом з колективом вчителів та учнів хвилювалися, аби свято вдалося, — розповідає пані Наталя. — Щоб гості відчули, якими патріотами виховуємо наших учнів. Окрім навчальних предметів, вони вчать українські пісні, танці, ознайомлюються з народними традиціями тощо».
Своє вміння учні продемонстрували зі сцени. Одягнені в національне вбрання, хлопчики і дівчатка подарували присутнім хвилини радості, співаючи пісень, декламуючи вірші, виконуючи танці…
— Сказати, що було важко, нічого не сказати, — ділиться спогадами керівник педколективу Наталя Щербатюк. — Усе починали з «нуля». Шукали приміщення, підбирали колектив, діставали навчальну літературу. Нині школа «Відродження» — це дружня українська родина, де є культ рідної мови, традицій, духовності.
За словами співрозмовниці, велику допомогу й підтримку надає школі отець Сільвіо, який є духовником у Фатімі всіх українських родин. Підтримують заклад батьки, окремі меценати. Директор щиро сподівається, що в їхнього навчального закладу попереду ще не один ювілей.

Оксана МАКСИМИШИН-КОРАБЕЛЬ.
Фото надано автором.

Лісабон.