У Польщі тривають протести проти нововведень закону про Верховний суд. Люди з польськими та євросоюзівськими прапорами виходять на акції під лозунгами «Незалежні суди», «Поділ та рівновага гілок влади», зокрема, у Варшаві, Кракові, Катовицях, Кошаліні, Новому Сончі та інших містах.
До маніфестантів, що зібрались під приміщенням Верховного суду, звернувся лідер легендарної антикомуністичної «Солідарності» Лех Валенса. У своєму традиційному стилі розпочав з жарту, що «не помітив 100 тисяч протестувальників». Далі прозвучали досить жорсткі слова на адресу правлячої партії.  Підсумував екс-президент  так: «Нині нам загрожують не зовнішні, а внутрішні сили… Жодне покоління дотепер не мало такого шансу, як наше. Ми лишень мусимо краще обирати. Ми усунули багато поділів, що існували в Європі та у світі. Добились свободи й незалежності, але ще добре її не освоїли».
Поки нечисленні (з огляду на відпускний період, нерозуміння важливості значення ВС та його, здавалось би, віддаленість від потреб «пересічних клієнтів» системи правосуддя) акції протесту тривають по польських містах, представникам влади доводиться тримати відповідь перед євросоюзівськими структурами.
Першим під роздачу потрапив Матеуш Моравецький, який у середу перебував у Страсбурзі з програмним виступом, аби представити польське бачення найважливіших викликів, що стоять перед Євросоюзом. Зустріч була запланована давно, тож просто збіглася в часі з черговим витком перипетій навколо системи польського правосуддя. У ході обговорення представленої концепції європарламентарії навіть не намагались заглибитись в бачення офіційною Варшавою майбутнього «європейського проекту, базованого на рівновазі між національними державами та співпраці на європейському рівні по трьох головних напрямках», а влаштували М. Моравецькому справжнє заслуховування щодо ВС. Мабуть, передбачаючи такий поворот дискусії, спічрайтери польського прем’єра зіграли на випередження. У виступі наголошувалось, зокрема, що «демократія в Польщі ніколи не була настільки яскрава, як нині: громадянські права реалізовуються безперешкодно, а ЗМІ стали більш різнорідними і плюралістичними (80—90% демонструють дуже критичний підхід до дій влади), опозиція має безперешкодний доступ до мас-медіа». Аналізуючи у своєму спічі стан польського правосуддя, М. Моравецький підкреслив, що «нині межі роботи судді визначаються виключно критеріями професіоналізму та сумління, а так напевно не було раніше».
Проте євродепутати, які записались на участь у дискусії, були іншої (досить гострої і критичної) думки про ситуацію з  правосуддям у Польщі і зосередили увагу виключно на останніх подіях навколо ВС, зокрема, «примусовій відправці у відставку за віком голови та 10 суддів ВС», вуличних демонстраціях проти цього. При цьому голову ВС євродепутати-промовці з різних країн називали по імені та прізвищу, а це є свідченням того, що вони, готуючись до зустрічі з прем’єром, були добре поінформованими стосовно подій останніх днів у Польщі, явно не з проурядових джерел. 
Найбільш виваженим на цьому фоні був виступ заступника голови Європейської комісії з питань євро і фінансової стабільності Валдіса Домбровскіса, який заміщав у ході цієї дискусії Франса Тіммерманса. Чиновник ЄК підкреслив, що за своєю суттю ЄС — це «спільнота права», тому, «коли з’являється системна загроза верховенству права, не можемо відводити погляд й говорити, що це є чисто внутрішньодержавна справа; якщо ослаблюється поділ влади в одній державі чи ставиться під сумнів система правосуддя в іншій, то це має вплив на всю спільноту». 
Відповівши на конкретні запитання євродепутатів, польський прем’єр резюмував-попередив: «Польща є гордою країною, тому прошу нас не повчати. Ми прекрасно знаємо, як керувати нашими інституціями».