Учора у Вільнюсі заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров отримав орден «За заслуги перед Литвою». 
Також він провів там низку зустрічей — з послом України у цій країні Володимиром Яценківським, першим лідером незалежної Литви Вітаутасом Ландсбергісом, колишнім прем’єр-міністром Андрюсом Кубілюсом, депутатською групою «ProUkraine» та міністром закордонних справ Лінасом Лінкявичусом.
Ільмі Умеров взяв участь у відкритті пам’ятного монумента, автором якого виступили українські та литовські скульптори.
Нагадаємо, Ільмі Умерова переслідувала російська влада в окупованому Криму. Його звинувачували в екстремізмі через патріотичні висловлювання про те, що Крим — це Україна, в інтерв’ю телеканалу ATR. Цікаво, що цей єдиний кримськотатарський телеканал на півострові позбавили ліцензії, й він був вимушений переїхати до Києва. Трансляція його програм в АРК заборонена, глядачі дивляться їх через супутниковий зв’язок. Незважаючи на дуже тяжкий стан здоров’я І. Умерова, зокрема, хворобу Паркінсона, проблеми з серцем і тиском, його відправили на примусову психіатричну експертизу. Кілька разів під час «судових» засідань Умерову викликали «швидку». Якби рішенням «суду» його відправили до в’язниці, шансів повернутися звідти в нього було б дуже мало. На щастя, міжнародними зусиллями Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза вдалося визволити з-за ґрат. Проте обоє стали вигнанцями, і, як і Мустафа Джемілєв та Рефат Чубаров, не можуть повернутися до Криму.