Щорічне державне фінансування політичних партій у ФРН зросте на 25 мільйонів євро -- таке рішення ухвалив Бундестаг. Уже з 2019 року з державного бюджету на утримання усіх політичних сил спрямовуватиметься 190 мільйонів євро.

 

Партії правлячої коаліції ХДС/ХСС і СДПН аргументували необхідність збільшення державної підтримки переходом на загальне цифрове обслуговування, додатковими зусиллями для безпеки в Інтернеті, а також зростанням кількості штатних співробітників.

 

Опозиція гостро розкритикувала це рішення, оскільки воно було прийняте незвично швидко і попередньо не обговорювалося з усіма парламентськими фракціями. Крім того, на думку опозиційних сил, таке збільшення фінансування буде неможливо пояснити платникам податків.

 

ДОВІДКА.Бюджет німецьких політичних партій поповнюється за рахунок пожертв, членських внесків та економічної діяльності. Додатково існує також державне фінансування. Причому, що більший у партії дохід і кількість виборців, то більше дотацій вона одержує від держави. Конституційний суд ФРН установлює верхню межу державного фінансування з урахуванням прожиткового мінімуму.

 

Наталія ПИСАНСЬКА.

 

Берлін.

 

Голос України