Борис Джонсон у понеділок пішов у відставку з посади очільника МЗС Великої Британії, ставши третім міністром за добу, який покинув уряд.
У відкритому листі до прем’єрки Терези Мей він пояснив своє рішення тим, що більше не міг залишатися міністром, розуміючи, що його погляди стосовно Brexit не поділяють більшість членів парламенту, пише ВВС. Джонсон не згоден з м’якою політикою виходу країни з Євросоюзу, що проводиться урядом. Він також заявив, що Велика Британія «безумовно рухається до статусу колонії» ЄС, оскільки бере на себе певні зобов’язання, не маючи при цьому можливості впливати на дії спільноти.
«Brexit мав стати можливістю і надією. Це був шанс зробити все по-іншому, бути більш динамічними і максимізувати переваги Великої Британії як відкритої глобальної економіки. Ця мрія вмирає, задушена власними сумнівами», — наголосив екс-голова МЗС.
Тереза Мей відповіла на лист Джонсона, в якому подякувала йому за роботу та зазначила, що «здивована й розчарована» його рішенням.
Тепер зовнішньополітичне відомство очолюватиме Джеремі Хант, який був міністром охорони здоров’я протягом останніх шести років та прихильником кампанії за членство в ЄС на референдумі в 2016 році.
9 липня пішли у відставку міністр з питань Brexit Девід Девіс та його заступник Стів Бейкер. Девіс вважає, що Тереза Мей йде на значні поступки Брюсселю.
Нагадаємо, 6 липня британський кабінет міністрів погодив колективну позицію щодо майбутніх переговорів з Євросоюзом у рамках Brexit. За його підсумками Мей оголосила, що Лондон виступає за створення зони вільної торгівлі з ЄС для промислових і сільськогосподарських товарів після Brexit. На думку Джонсона, пропозиції, про які домовився уряд, є, по суті, виконанням розпоряджень Євросоюзу.