Поки триває російська воєнна агресія і тривають бойові дії на  Донбасі, про членство України в НАТО не йдеться. Однак Київ може інакше захиститься від войовничого сусіда, використовуючи партнерство Альянсу. Так вважає директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння, військовий експерт Валентин Бадрак. Для цього, на його думку, озвучену в інтерв’ю «Апострофу», нам необхідно «дуже зблизитися із Заходом» і запропонувати йому суперхід — розмістити на території України, наприклад, базу національної ПРО (протиракетної оборони) США, поставити кілька дивізіонів Patriot, заслін із підрозділів НАТО.
«І я точно знаю, що тоді ми будемо більш захищені, ніж балтійські держави, ніж Болгарія, навіть більше, ніж Греція, бо в нас своїх потужностей і своїх сил, уже апробованих війною, достатньо. Такий хід міг би бути, — переконаний Бадрак.
Однак, щоб його зробити, як проміжний крок Україна має стати союзником США (наприклад, як Ізраїль) і отримувати не 300 млн. доларів допомоги, а мільярд і більше щорічно. За словами експерта, в такій співпраці важливі не тільки ресурси, а й психологічний і технологічний аспекти. «Чому на території Туреччини можуть виробляти сучасні бойові літаки й вертольоти, а на території України це неможливо? Чому нам не довіряють технології? Виходить, що для США ми все одно залишаємося якоюсь країною третього світу, трошки занедбаною, забутою, третьорозрядною проблемою. Тільки-но ми зуміємо вийти на інший рівень риторики, тоді — так. Але тут без власних сил нам ніяк не обійтися», — каже він.
Ідея розміщення на території України такої військової бази має просуватися на рівні загальнодержавної політики. Повинна вестися послідовно гігантська колективна робота, до якої залучено й суспільство, й наша діаспора за кордоном, зазначає В. Бадрак.

Ольга ВІТЕР.