Після тривалих дискусій, суперечок і дебатів щодо заходів проти нелегальної міграції урядова коаліція у цьому питанні дійшла згоди, принаймні нині.
Політики домовилися напрацювати «процедуру транзиту», яку здійснюватиме поліція. Біженці, котрі одержали право на притулок не у ФРН, за перетину австро-німецького кордону будуть затримані й упродовж двох діб депортовані через аеропорт Мюнхена до країни, що їх прихистила.
Цю проблему деякий час тому порушив міністр внутрішніх справ Німеччини Хорст Зеегофер, вимагаючи переглянути практику прийому мігрантів. Він пропонував створити «транзитні центри», щоб депортувати прибульців, котрі одержали право на притулок в інших країнах ЄС, але зупинилися у ФРН. У разі відмови партнерів по коаліції змінити таку практику Зеегофер, який водночас є також головою Християнсько-соціального союзу, навіть мав намір піти у відставку.
Натомість канцлер Ангела Меркель вважала, що питання має вирішуватися не Німеччиною самотужки, а спільними зусиллями країн—учасниць Євросоюзу.
Зрештою сторони пристали на пропозицію Зеегофера, але змінивши формулювання: замість «транзитних центрів» вирішено застосовувати термін «процедура транзиту». Прийнята до виконання також вимога соціал-демократів — прискорити висилку мігрантів, які вже перебувають на території Німеччини, але подали заявку щодо надання притулку в іншій країні.
Щоправда, аби реалізувати домовленості, слід упродовж року допрацювати міграційне законодавство. А також домовитися з іншими країнами ЄС про прийняття назад зареєстрованих там біженців. Із деякими з них уже вдалося домовитися, але є і такі, зокрема Італія, котрі поки що не приєдналися до цього рішення.

Наталія ПИСАНСЬКА.

Берлін.