Звільнити політв’язнів Кремля вимагали на вулицях Гельсінкі перед зустріччю Трампа й Путіна

Учора в Гельсінкі відбулася зустріч президентів США і РФ Дональда Трампа та Володимира Путіна, де тема України була однією із ключових. Протести розпочалися на вихідних й тривали протягом усього понеділка. На Сенатській площі зібралося кілька тисяч активістів, які, зокрема, підтримували незаконно засудженого в РФ Олега Сенцова та інших бранців Кремля. Вони несли в руках фото режисера та написи «#FreeSentsov». Окрім того, наші вигукували гасла «Stop Putin — Stop war», «Crimea is Ukraine», «Stop russian aggression». Учора активісти з України та представники нашої громади у Фінляндії виступали також за підтримку україно-американських відносин. Головні гасла — «Stop Putin — Liberate Ukraine — Save Europe». 

На знімку: акції у Гельсінкі із закликом звільнити українських політв’язнів і відновити територіальну цілісність України.

Фото зі сторінки у Твіттері Посла України у Фінляндії Андрія Олефірова.

 

Хоча лідери США та РФ зустрічалися раніше, вчорашні перемовини в Гельсінкі — їхній перший повноцінний саміт  після інавгурації Трампа на посаду президента Сполучених Штатів на початку 2017 року. Згідно з офіційним графіком американського президента, який оприлюднив Білий дім, його півторагодинна зустріч із Володимиром Путіним у форматі тет-а-тет мала розпочатися о 13.20 за місцевим часом, який збігається з київським, у Президентському палаці. Проте перемовини розпочалися майже на годину пізніше, бо літак Путіна приземлився в Гельсінкі із запізненням на 35 хвилин. Але російський президент першим приїхав на місце зустрічі. Після нього прибув Трамп із дружиною Меланією. Разом із американським лідером був і держсекретар США Майк Помпео. Перед перемовинами президенти дали короткі протокольні коментарі для ЗМІ. Першим слово взяв Путін. За його словами, двосторонні контакти продовжуються, але «настав час поговорити про больові точки в світі». У свою чергу Трамп почав із того, що Росія провела «чудовий» чемпіонат світу з футболу. Американський лідер вірить, що відносини між Вашингтоном та Москвою можна налагодити. Спільна прес-конференція президентів була запланована на вечір. На момент верстки номера деталей перемовин та результатів саміту відомо не було.
У неділю Трамп  в інтерв’ю телекомпанії CBS заявив, що «не очікує багато» від зустрічі з президентом РФ, та упевнений, що «нічого поганого» від неї не буде. «Я думаю, що зустрічатися — це добре, я вірю у зустрічі... На мою думку, зустріч з Кімом (лідером КНДР. — Ред.) була гарною, і думаю, що зустріч із лідером Китаю — дуже хороша справа. Вважаю, це дійсно добре», — зазначив він і додав, що «вірить» у зустрічі з Росією, Китаєм, Північною Кореєю.
А безпосередньо перед перемовинами з Путіним Трамп у Твіттері написав, що відносини Сполучених Штатів і Росії «ніколи не були гіршими», ніж зараз, «через влаштоване полювання на відьом», маючи на увазі розслідування спеціального прокурора Роберта Мюллера щодо російського втручання в американські вибори 2016 року. Окрім того, він знову звинуватив свого попередника Барака Обаму в бездіяльності після попередження ФБР про можливе втручання у вибори. Також президент США заявив, що прогнозує шквал критики з боку ЗМІ та представників Демократичної партії, не залежно від того, як пройде саміт. «На жаль, як вдало би я не проявив себе на саміті, навіть якби мені віддали Москву як компенсацію за всі гріхи та зло, скоєні Росією за багато років, мене все одно розкритикують за те, що я був недостатньо хороший і мені повинні були віддати ще й Санкт-Петербург», — написав Трамп.
Раніше президент США анонсував, що збирається обговорити з президентом РФ низку питань, в тому числі й Україну. Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко певен, що на зустрічі з Путіним Трамп не піде на поступки щодо кримського питання. Серед інших очікуваних для обговорення тем — Сирія, Близький Схід та непоширення ядерної зброї. Трамп вважає, що США і Росія є лідерами серед ядерних держав, і вони мають запобігати поширенню ядерної зброї.
Майк Помпео перед самітом у Твіттері зазначив, що покращення відносин між Москвою і Вашингтоном залежить цілковито від політики Москви. «Кращі відносини з російським урядом будуть вигідні для всіх, але м’яч на полі Росії. Ми будемо й далі наголошувати на відповідальності РФ за зловмисну діяльність», — написав він.
Напередодні зустрічі американського та російського лідерів у Фінляндії високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Федеріка Могеріні перед засіданням Ради ЄС у Брюсселі нагадала Трампу, що ЄС розцінює США як близьких друзів і партнерів і сподівається, що США так само не забувають про те, хто їхні друзі. «Я б спитала його (Трампа), кого він вважає друзями. Ми дуже чітко знаємо, хто наші друзі — звісно, це США. Зміна адміністрації не змінює дружби між країнами і людьми», — сказала вона.