У неділю у Берліні на центральній Потсдамер платц відбулася акція на підтримку українського режисера Олега Сенцова та інших політв’язнів, котрих Кремль утримує у російських в’язницях з політичних міркувань. Оскільки захід відбувся незадовго до початку фінального матчу чемпіонату світу з футболу, а також розпочався відпускний сезон, прийшло близько 30 осіб. Небагатолюдно в цей час було і на самій площі, де зазвичай збираються сотні мешканців німецької столиці і туристів. Але активісти української громади в Берліні наполегливо закликали перехожих і долучитися до акції, і ознайомитися з інформацією про кремлівських бранців.

Кореспондент «Голосу України» взяла інтерв’ю в одного з активістів української громади в Берліні програміста Олександра СНІДАЛОВА (на знімку).

— Хоч ви планували акцію на підтримку Олега Сенцова заздалегідь, але тут, на Потсдамер платц, учасників негусто. Чому так?
— Я торік переїхав до Берліна з Нідерландів, де працював. Мені здавалося, що в столиці Німеччини численна українська громада активніша. Приміром, лише в Берліні мешкає понад 10 тисяч українців — приблизно стільки, скільки загалом оселилося наших у Нідерландах. Сподіваюсь, що вже невдовзі ця велика громада розворушиться. Разом з іншими небайдужими ми почали активну роботу, закликаючи німецьких громадян долучатися до сприяння у звільненні українських бранців Кремля, котрі незаконно утримуються за російськими ґратами.
Так, ми планували акцію на підтримку Сенцова заздалегідь. Нашою метою було поєднати рух за звільнення Сенцова з бойкотом мундіалю. Під час нинішнього заходу ми зустріли багато хорватських футбольних уболівальників, які тут, на площі, скандували: «Слава Україні!». Так, учасників було небагато, але тут зібралися люди, котрим доля Олега Сенцова важливіша, ніж футбол…
— Ви плануєте розширити коло прихильників України?
— Звісно, що так. Але нас і зараз підтримує уже чимало людей. Приміром, представники справжньої російської опозиції, яких Путін витіснив із Росії. Також з поляками ми на постійному зв’язку. А коли відбувалися акції, на яких закликали бойкотувати чемпіонат світу з футболу, що проводився у Росії, то на них приходили навіть сирійці. В нас багато контактів з іншими громадами, які дедалі більше розширюються. Сподіваюсь, що й українці надалі будуть активнішими.
— Чи бачите ви сенс у таких акціях?
— Може здатися, що, приміром, нинішня акція — крапля в морі, що вона не важить багато. Але якщо ми подивимося зараз на світову мапу, на якій буде позначена глобальна акція на підтримку Олега Сенцова, де й у яких місцях її провели, то переконаємося, що це — десятки міст. І дуже добре, що Берлін є серед них. Тож коли про це будуть говорити на рівні урядовців і дипломатів, які, приміром, розповідатимуть Ангелі Меркель, що ось у вас, у Німеччині, провели п’ять акцій на підтримку Сенцова й одна з них — у Берліні, то це набуде іншого значення.
Звісно, що ми не залишимо цієї нашої роботи і в майбутньому! Нині найголовнішою темою був чемпіонат світу з футболу, що проводився в Росії, і ми закликали бойкотувати його, водночас привернувши увагу до долі політичних в’язнів Кремля. А тепер, після його завершення, і надалі зосередимося на темі звільнення політв’язнів. Також привертатимемо увагу до проблем, які створює у Європі спорудження газогону «Північний потік-2». Це будуть дві основні теми, які ми розвиватимемо.

 

Берлін. Під час проведення акції на підтримку Олега Сенцова на Потсдамер платц.

Інтерв’ю взяла Наталія ПИСАНСЬКА.
Фото автора.

Берлін.

 

ФОТОФАКТ

Київ. 15 липня 2018 р. На майдані Незалежності відбулася акція #SaveOlegSentsov на підтримку Олега Сенцова та інших українських політв’язнів Кремля.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

 

ДО РЕЧІ

Акції на підтримку Олега Сенцова, який голодує уже 65-й день, та інших політв’язнів Кремля цими вихідними знову відбулися у багатьох містах України та європейських столицях. Не злічити, який уже раз активісти подібними заходами привертають увагу міжнародної спільноти, аби було використано всі можливі важелі впливу на Путіна в питанні звільнення ув’язнених Росією українців.