Сьогодні у Берліні відбудуться тристоронні переговори з РФ за участі представників НАК «Нафтогаз України» і ЄС щодо забезпечення транзиту природного газу в Європу територією України після 2019 року, коли добіжить кінця угода про це з «Газпромом».
Делегацію України очолять міністр закордонних справ Павло Клімкін і голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв. Також, за повідомленням офіційного сайту Ради ЄС, у консультаціях візьмуть участь високопосадовці євроспільноти, міністр енергетики РФ Олександр Новак і фахівці «Газпрому».
Головний комерційний директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко в ефірі одного з радіоканалів напередодні переговорів заявив про мету українських учасників зустрічі: «Ми їдемо з головною нашою пропозицією — застосувати європейські правила щодо транзиту російського газу через територію України... Ми говоримо, що за тими само правилами, за якими «Газпром» працює у Європі, — ми наполягаємо, щоб «Газпром» працював і в Україні. Це стосується всього: і тарифів на транзит газу, і бронювання потужностей, і обміну даними. Ось все-все-все, як у Європі, так й у нас».
Зустріч у Берліні ініціював віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович. Він вважає, що учасники переговорів повинні визначити терміни прийняття нової угоди та основних параметрів транзиту. Сама Єврокомісія наполягає на тому, що Україна має залишатися важливою транзитною країною після завершення 1 січня 2020 року контракту з російським газовим монополістом.
Марош Шефчович переконаний, що тристоронній процес є найефективнішою платформою для пошуку можливостей та поставок газу в Україну і транзиту його в Європу її територією після 2019 року. За його повідомленням на офіційному сайті Ради ЄС, євроспільнота узяла на себе зобов’язання сприяти цьому тристоронньому процесу, котрий у минулому виявився ефективним для досягнення відчутних і позитивних результатів.
На час підготовки цього матеріалу до друку результати переговорів ще не були відомі, тож їх оприлюднять у найближчому номері «Голосу України».

Берлін.