20 липня підприємство АТ «ДніпроАзот» відновило роботу хлорної групи цехів. Водоканальна та виробнича катастрофа, якою ЗМІ та соціальні мережі понад місяць лякали громадськість, скасовується. Перші цистерни з рідким хлором були відвантажені до КП «Харківводоканал», КП «Аульська хлоропереливна станція», повідомляє прес-служба підприємства — єдиного в Україні виробника рідкого хлору, необхідного для очищення питної води.
Інформація про припинення роботи «ДніпроАзоту» з 15 червня і про ймовірні фатальні наслідки цього для систем водопостачання таких великих міст, як Харків, Миколаїв, Кривий Ріг, Житомир, обростала фактами і фейками. Запасів знезаражувача в цих регіонах, за прогнозами Асоціації водоканалів України, могло вистачити до 20—22, максимум до 29 липня за умови перерозподілу наявних об’ємів. Після чого там почалося б обмеження водопостачання. Ширилися чутки, що компанії Carlsberg Ukraine, Coca-Cola Ukraine і PepsiCo через відсутність реагента вже призупиняють виробництво в Україні. Пізніше компанії спростували їх.

Що ж стало причиною ситуації, яка понад місяць розбурхувала суспільство, бізнес і владу? У компанії «ДніпроАзот» заявили, що зупинка підприємства спричинена збитковістю виробництва рідкого хлору через підвищення ціни на газ. «Зараз ми змушені купувати природний газ за ціною 10 754,28 грн за 1000 м3 з урахуванням транспортування та ПДВ. Сьогодні з такими цінами наше підприємство зазнає колосальних збитків — до 
108 мільйонів гривень», — повідомила прес-служба підприємства у відповідь на наш запит. Як вихід «ДніпроАзот» вимагав зниження ціни на газ для свого підприємства. Але Прем’єр-міністр Володимир Гройсман вважає неприйнятною таку вимогу, бо компанія «ДніпроАзот» повинна купувати газ за ринковою ціною, як і вся українська промисловість.
За таких обставин єдиною умовою відновлення роботи компанія бачить підвищення цін на свою продукцію. Однак тут своє слово сказав Антимонопольний комітет України, заявивши, що підприємство-монополіст може бути оштрафоване за відмову продавати хлор, необхідний для знезараження питної води.
Тим часом в Україну партіями по 30—40 тонн на тиждень почав надходити хлор з Румунії. Проведені перемовини щодо поставок зі Словаччини, Польщі та Узбекистану. Звісно, логістика імпортного реагента складна і затратна, обсяги не покривають необхідну кількість речовини, оскільки місячна потреба України лише для водоканалів — 1 200 тонн хлору. Але, за умов, що склалися, це є розв’язанням проблеми.
«ДніпроАзот» таки відновив виробництво. Щоправда, після того як Служба безпеки України 19 липня на своїй офіційній сторінці у Facebook оголосила, що розпочала перевірку дій посадових осіб цього підприємства. Адже «за результатами перевірки слідчими СБУ буде прийнято рішення щодо кваліфікації за Кримінальним кодексом України дій осіб, причетних до штучного створення передумов до виникнення надзвичайної ситуації».
«З урахуванням підвищення ціни на хлор, ціна на закупівлю хлору на підприємстві АТ «ДніпроАзот» на цей час становить 33 000 гривень без ПДВ за тонну», повідомляють нам. На запитання, чи можна сказати, що ситуація з виробництвом і постачанням рідкого хлору є стабільною і подібні загрози не виникатимуть, ми отримали таку відповідь: «У нас є застереження, що через певний час, коли спаде ажіотаж навколо необхідності виробництва хлору, до нас можуть застосувати санкції. А будь-який штраф автоматично призведе до зупинки заводу і втрати виробництва». Тож історія матиме продовження.

Лариса ГОНЧАРЕНКО.