Про шведські програми підтримки децентралізації та інвестицій на Рівненщині говорили під час зустрічі Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Швеції в Україні Мартін Хаґстрьом та голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко (на знімку справа наліво).

«Швеція — дуже децентралізована країна. У нас відбулися реформи в усіх галузях. Усі податки, які ми сплачуємо, залишаються на місцях. Ми бачимо, що у вашій країні відбуваються аналогічні зміни. Звичайно, при цьому є певні виклики, але помітно, що змінюється життя, та й сама ментальність українців. Саме тому Швеція через програму «U-LEAD» й надалі підтримуватиме впровадження реформ», — пообіцяв Мартін Хаґстрьом.
Посол повідомив, що очікується участь п’яти ОТГ Рівненщини у другій фазі Програми з поліпшення якості надання адміністративних послуг для населення. Так, Миляцькій, Острожецькій, Висоцькій, Козинській та Радивилівській громадам допоможуть у створенні на їх території ЦНАПів, зокрема з навчання кадрів та забезпечення обладнанням. Посол зазначив також, що цікавими можуть бути й проекти муніципального співробітництва у галузі надання послуг. Такі ініціативи можуть розглянути у третій фазі реалізації Програми «U-LEAD з Європою».
Посол побував на сучасному деревообробному заводі «Українські лісопильні» в місті Костополі. «Робота підприємства — це хороший приклад для інших інвесторів. Адже це сигнал для потенційних іноземних донорів про те, що тут комфортно працювати. Крім того, «Українські лісопильні» мають намір розширювати бізнес, і обласна адміністрація, як мені відомо, в цьому всіляко допомагає», — поділився враженнями Мартін Хаґстрьом.
У свою чергу Олексій Муляренко запевнив, що влада всіляко підтримуватиме це рішення: «Лісопильні — це одна з найкрупніших інвестицій в області в 25 мільйонів євро, яку ми запустили наприкінці минулого року. Тому місцева влада допомагатиме у вирішенні питань щодо земельної ділянки в Сарнах, де планується будівництво ще одного підприємства цієї компанії. Нам спільно зі шведськими партнерами важливо розуміти, що рухаємося разом, але тільки в рамках українського законодавства».
Також присутні обговорили питання впровадження енергоефективності за підтримки Швеції, торгівлі між країнами, трудової міграції та реформування суспільного телебачення.

Олександра ЮРКОВА.
Фото Тетяни ПАНАСЮК.

Рівне.