Уміст нітратів у питній воді з громадських криниць Кіровоградщини перевищує допустимий у 77% проб, досліджених у першому півріччі 2018-го. З 223 проб не відповідає нормативам на вміст нітратів 171.
За інформацією обласного лабораторного центру МОЗ України, на момент перевірки стовідсотково не відповідала допустимим нормам вода з громадських колодязів Благовіщенського, Вільшанського, Новомиргородського, Новоукраїнського, Бобринецького, Компаніївського, Долинського та Знам’янського районів. У 92% випадків — у Кіровоградському районі, в 83 — у Новоархангельському, в 76 — у Гайворонському, в 67 — у Петрівському, в 53 — в Олександрійському, в 50 — в Олександрівському та Онуфріївському районах. Менше половини (38%) лише в Голованівському районі.
Таким є зворотний бік неконтрольованого господарювання на землі, боротьби всіма можливими і неможливими засобами за високі врожаї та захмарні доходи.
Тим часом вживання води, забрудненої нітратами, небезпечне, попереджають фахівці. Особливо для дітей до одного року, адже це призводить до виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії. Останній летальний випадок від цього захворювання стався 2016-го з однорічним малюком у Новоархангельському районі.
Відповідальність за те, щоб питна вода відповідала вимогам щодо вмісту нітратів, несуть, згідно з чинним законодавством, органи державної влади на місцях та місцевого самоврядування. Але що людям пити, коли іншої води немає?