Малиновський райсуд Одеси засудив трьох організаторів так званої Одеської народної республіки («ОНР») до п’яти років позбавлення волі. Їх визнали винними в незаконному поводженні з вогнепальною зброєю і боєприпасами, підготовці до створення незаконних збройних формувань, підготовці до захоплення держустанов, підготовці до викрадення зброї, а також у діях, спрямованих на захоплення державної влади.
Один злочинець одержав п’ять років і один місяць позбавлення волі, другий — п’ять років і два місяці, третій — п’ять років і шість місяців. З урахуванням попереднього ув’язнення й завдяки «закону Савченко» суд зарахував у строк покарання по чотири роки 10 місяців і 17 днів. До набуття вироком законної сили злочинці перебуватимуть під особистим зобов’язанням без права виїзду за кордон.
Згідно з матеріалами справи, громадянин Росії в січні 2015-го в змові з жителем Ізмаїла (командиром тактичної групи в складі так званої ДНР) і ще двома особами створили групу для захоплення державної влади в Одеській області та в інших регіонах України шляхом протидії нинішній владі й політичним партіям України «Правий сектор» і «Свобода». Організувати «Другу російську весну» група планувала на Травневі свята 2015 року шляхом створення незаконних збройних груп для наступу на регіон, подальшого захоплення влади й передачі державних повноважень майбутньому незаконному утворенню «Одеська народна республіка».
Планувалося також збройне захоплення адмінбудівель правоохоронних органів, портів, приміщень політпартій, підрив мосту, вбивство окремих народних депутатів і громадських активістів.
До складу «ОНР», за планами зловмисників, мали входити території від крайнього південного кордону Одеської області до селища Коблевого Миколаївської області.

Одеса.