Напруження в зоні Операції ОС на Донбасі наростає. Противник збільшує кількість та інтенсивність обстрілів українських сил. Так, за добу (на 16.08) російсько-окупаційні війська 43 рази відкривали вогонь по наших позиціях, застосовуючи зокрема й озброєння забороненого Мінськими домовленостями калібру. За інформацією штабу Об’єднаних сил, було зафіксовано чергову провокацію на ділянці розведення сторін у Станиці Луганській, де окупанти прицільно застосували стрілецьку зброю. У ніч на четвер ворог уперше за кілька місяців знову бив з реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град» у районі Світлодарська, повідомляє прес-служба ООС.
А напередодні спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ зафіксували зосередження важкого озброєння на окупованих територіях Донбасу.
Ідеться про реактивні системи залпового вогню БМ-21 «Град», 122 мм, РСЗВ БМ-21, танки і протитанкові гармати (МТ-12 «Рапіра» і т. д).
За оперативними даними групи «Інформаційний спротив», відзначається відновлення мінування гібридними формуваннями низки ділянок у п’ятикілометровій смузі, що безпосередньо прилягає до лінії розмежування — насамперед доріг, перехресть, шляхопроводів і мостів (найактивніше — на південь від Донецька, район Горлівки, Світлодарської дуги). Також противник інтенсивно обладнує запасні позиції в другому ешелоні — район Степового, Світлодарської дуги, на південь від Горлівки, район Стили й на південь від траси Маріуполь — Бойківське.
Крім того, за даними Головного управління розвідки МОУ, російське окупаційне командування посилює можливості з відновлення боєздатності 1-го й 2-го АК ЗС РФ, у тому числі за рахунок підвищення рівня організації медичного забезпечення бойових дій. Зокрема, облаштовують додаткові майданчики для розміщення мобільних військових медичних пунктів, які оснащують російським експериментальним обладнанням і медикаментами, їх ефективність досліджуватимуть на поранених під час бойових дій. А під час зборів у резервістів російсько-окупаційних військ у примусовому порядку здійснюють забір донорської крові з метою її консервування для лікування поранених у бою, йдеться в повідомленні ГУР МОУ.
Усі дії противника в прифронтовій зоні — нарощування арсеналів військової техніки, зміцнення позицій і розгортання мобільних медичних пунктів, свідчать про підготовку до активних бойових дій з його боку. Для цього є привід — День Незалежності України. Нескладно припустити, що до цієї дати кремлівський командувач «іхтамнєтов», крім усього іншого, традиційно готує свій феєрверк на фронті.
Періодичність загострення ситуацій на Донбасі як тактику «примусу до миру» з боку Москви підтверджує у своєму інтерв’ю ВВС Neus Україна начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко. За його словами, у зоні ООС нам протистоять війська противника загальною кількістю майже 32 тисячі. «Це не формування так званих ЛНР/ДНР, це регулярні підрозділи, які за своєю системою управління підпорядковані штабу восьмої загальновійськової армії (ВР РФ. — Ред.), яка дислокується в Новочеркаську», — зазначив Муженко. Начальник ГШ заявив, що вирішення військового конфлікту на Донбасі лежить у політичній площині. Однак «ми готуємося не тільки реагувати у форматі Мінських домовленостей, ми готуємося до відбиття повномасштабної агресії».
П’ятнадцять кілометрів нашої території, тимчасово окупованої проросійськими формуваннями, вдалося повернути під контроль України за період проведення ООС (з 30.04.2018 р.). Про це на прес-конференції в Сєверодонецьку вчора заявив Командуювач Операції об’єднаних сил Сергій Наєв.
«Під час стабілізаційних дій з початку проведення операції нам вдалося забезпечити й підтримувати повний контроль над лінією зіткнення, належний рівень безпеки й стабільності у всіх районах», — сказав він, уточнивши, що під український прапор було повернуто населені пункти Південне (Донецька область) і Золоте-4 (Луганська область).

Ольга ВІТЕР.