Футбол. Ліга чемпіонів. Раунд плей-оф. Матчі у відповідь. 28 серпня.
АЕК (Греція, Афіни) — «МОЛ Віді» (Угорщина, Секешфегервар). 1:1 (перший матч — 2:1).
«Динамо» (Хорватія, Загреб) — «Янг Бойз» (Швейцарія, Берн). 1:2 (1:1).
«Динамо» (Україна, Київ) — «Аякс» (Нідерланди, Амстердам). 0:0. На 14-й хвилині Тадич не реалізував пенальті. Перший матч — 1:3.
«Динамо»: Бойко, Кендзьора, Бурда, Кадар, Пиварич, Шепелєв (Гармаш, 46), Сидорчук (Шапаренко, 64), Циганков, Буяльський (Русин, 85), Вербич, Супряга. Тренер — Олександр Хацкевич.
«Аякс»: Онана, Мазрауї, де Лігт, Блінд, Вебер (Ейтінг, 79), ван де Беєк (де Віт, 84), Шене, де Йонг, Зієх, Гюнтелар, Тадич. Тренер — Ерік тен Гаг.
Рефері — Дамір Скоміна (Словенія).
Київ. НСК «Олімпійський». 43 131 глядач. 19 градусів.
Динамівці пішли вперед великими силами. І на п’ятій хвилині вже мали чудову нагоду відкрити рахунок. Але м’яч після удару Вербича зблизька воротар Онана відбив на кутовий.
Активність господарів тривала хвилин з десять. А потім у контрнаступ пішли гості. І вже незабаром заробили 11-метровий. На щастя, штатний пенальтист «Аякса» Тадич влучив у каркас воріт.
І надалі гості не відсиджувалися в обороні, а навпаки, брали в облогу динамівські ворота. Господарям було непросто гасити ті небезпечні хвилі атак. Перед перервою «Аякс» мав чудову нагоду забити. На 43-й хвилині Гюнтелар вийшов віч-на-віч із Бойком. Але Олександр кинувся в ноги нападника і відвів загрозу.
Після відпочинку хмари небезпеки знову нависли над воротами динамівців. Було помітно, як гості в командній грі явно переважали динамівців. На 52-й хвилині вкотре майстерність продемонстрував Бойко: витягнувшись у струну, відбив удар головою Мазрауї зблизька. Через кілька хвилин після пострілу Зієха зі штрафного «Динамо» врятувала поперечина.
І вже під завісу зустрічі динамівський воротар знову показав себе з найліпшого боку, не дозволивши Гюнтелару влучити з метрової відстані.
На жаль, «Динамо» так і не впоралося із завданням відіграти два м’ячі. І завершило виступи на етапі відбору Ліги чемпіонів.

***

Олександр Хацкевич після матчу сказав:
— Так, ми хотіли більше грати через фланги, але було дуже багато технічного браку в передачах. Кожен намагався швидше позбутися м’яча. Навіть в Амстердамі ми діяли розкутіше. Установку на зустріч виконали тільки в перші 15 хвилин, коли створювалися моменти, були кутові та стандартні положення. Потім все розвалилося, пішла невпевненість у технічному плані. Ми дуже швидко втрачали м’яч.
У чемпіонаті Україні нам не вистачає матчів з такою інтенсивністю, щоб ми були під пресингом, виходили з-під нього. Це також досвід. Ці хлопці разом лише вісім місяців. А рівень футболістів «Аякса» набагато вищий. Так, могло статися диво.
Якби забили на початку гри, був би зовсім інший емоційний фон. Але десь добре зіграв їхній воротар. Був стандарт, коли Вербич не влучив, а ми це награвали. Отже, загалом переміг клас суперника.
— В «Аякса» було багато ударів...
— Так, бо він — атакувальна команда. Ми їй дуже багато дозволили. Але завдяки Денису Бойку ми не пропустили.
— Чому в старті вийшов Супряга, а не Русин?
— Це моє рішення. Ми більше намагалися грати за спину, використати швидкість Супряги. Русин кращий у карному майданчику.
Щодо гри Супряги, нападники — залежні футболісти. Сьогодні м’яч до нього рідко доходив. І якщо на початку він ще створював тиск, то потім він м’яч фактично не отримував. Тут більше претензій до наших півоборонців.
— Чому не грають бразильські новачки?
— Вони приїхали з іншого континенту, де грають в інший футбол. Мене Че Че після матчів у чемпіонаті, коли він грав з «Олександрією» та в Одесі, питав, чи в Україні завжди грають у такий футбол, коли всі лише захищаються. Для них це ще трохи незрозуміло. До речі, Кендзьорі та Вербичу теж знадобився якийсь час. Кендзьорі — півроку, Вербич адаптувався швидше. Тільки Че Че з нами провів більше часу, а всі інші ще намагаються грати в романтичний футбол, чого нам, мабуть, сьогодні і не вистачило...

***

А тим часом, єврокубковий сезон для «Динамо» не завершився. Кияни зіграють у груповому турнірі Ліги Європи.

Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.