Оперативники СБУ встановили, що російські спецслужби залучили до «співпраці» мешканців Дніпра, Кривого Рогу та Нікополя, які є адміністраторами груп у соціальних мережах. Їхнє завдання — підготовка «плацдарму» для впливу на перебіг майбутніх виборів Президента України.
Співробітники спецслужби з’ясували, що серед завдань, які ставили представники країни-агресора, був пошук блогерів і активних авторів груп у соціальних мережах, які за грошову винагороду мали публікувати надіслані з Росії «політичні новини». Адміністратори також повинні були залучити підставних осіб для реєстрації Інтернет-сайтів в українському сегменті доменних імен. За це росіяни пропонували грошову винагороду.
Мешканець Дніпра мав до того ж самостійно знайти й замовити послуги із просування Інтернет-ресурсів і контенту в ІТ-компаніях, розташованих у південно-східних регіонах України. За задумом спецслужб Росії, такі дії приховали б їхню причетність до поширення фейкових новин і популяризації окремих проросійських учасників виборчого процесу.
Російські куратори також планували заходи із загострення суспільно-політичної ситуації в Україні напередодні й під час виборів Президента. Для цього виконавці мали «прокручивати» новини для дискредитації органів державної влади та місцевого самоврядування й створювати в соціальних мережах групи нібито патріотичного спрямування. На цих ресурсах була запланована публікація деструктивних матеріалів, у тому числі й заклики до насильницької зміни конституційного ладу України, а також порушення її територіальної цілісності.
Розпочато кримінальне провадження, тривають слідчі дії.

Дніпро.