У прикарпатських об’єднаних територіальних громадах активно впроваджуються заходи з енергоефективності. Невдовзі така діяльність дасть змогу ОТГ заощаджувати енергоресурси, а також значно економити кошти в майбутньому. Роботу в цьому напрямі здійснює Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття спільно з фахівцями Енергетичного інституту Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу (ІФНТУНГ) та за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Радник з питань розвитку місцевого самоврядування ІФЦРМС Ігор Мельничук.

 

Виконавчий директор Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття Максим Чопей.

Фото надано Агенцією розвитку ОТГ Прикарпаття.

«Цей проект ми розпочали ще із середини літа, оскільки мали розуміння того, що громади потребують підтримки у сфері енергоменеджменту, — повідомив «Голосу України» виконавчий директор агенції Максим Чопей. — Сьогодні ОТГ, будемо відвертими, отримали на свій баланс об’єкти соціальної інфраструктури з високим рівнем енергоспоживання. Тож громади з моменту створення самотужки взялися за проведення заходів з енергоефективності. Почали здійснювати заміну вікон, дахів, реконструкцію систем опалення тощо. Але цього недостатньо. Щоб така діяльність дала реальний ефект та економію коштів, необхідно застосовувати професійний підхід. З огляду на це прийняли рішення залучити до такої діяльності фахівців з 
ІФНТУНГ, щоб у такий спосіб здійснювати у громадах системну та якісну роботу з енергозаощадження».
М. Чопей каже, що ефективна діяльність у сфері енергоменеджменту — реальна можливість економії коштів, які надалі використовуватимуть для розвитку інфраструктури.
«Приміром, нині енергоспоживання на метр квадратний у закладах соціальної інфраструктури становить приблизно 250 гривень. Запровадивши заходи з енергоефективності, цю суму можна знизити до 120 гривень. Вивільнені кошти на енергопостачання таких об’єктів — реальний ресурс для розвитку ОТГ. Його можна спрямовувати на розвиток інфраструктури, так, як це роблять, до прикладу, у Старобогородчанській ОТГ», — наголосив М. Чопей.
Радник з питань регіонального розвитку Івано-Франківського центру розвитку місцевого самоврядування Ігор Мельничук упевнений, що енергоменеджмент сприяє реалізації проектів, а також залученню чималих інвестицій.
Водночас експерт повідомив, що агенція провела шість кущових семінарів для представників ОТГ області. Впродовж навчання слухачі займалися написанням технічних завдань. Брали участь у низці виїздів на об’єкти з метою здійснення їх енергоаудиту. У результаті сформовано фокус-групи. Нині ведуться роботи із розробки енергопаспортів таких будівель.
За словами Ігоря Мельничука, громади, які розроблять якісний план дій з енергетичного розвитку, матимуть змогу взяти участь в Угоді мерів (ініціатива ЄС. — Ред.).
«Угоду мерів буде підписано з громадами, які розроблять якісний план дій щодо сталого енергетичного розвитку. Угода зобов’язує громаду, яка є учасником конкурсу, до 2030 року зменшити викиди вуглекислого газу на 30 відсотків. Реалізація цієї ініціативи є можливістю для залучення серйозних інвестицій з Європейського Союзу», — підсумував І. Мельничук.

Івано-Франківська область.