Чи знаєте ви танець "Канада"? А це старовинний побутовий сюжетний танець, поширений на Покутті. До нього залучалися кращі танцюристи, бо це не просто рухи, а з приступами й вихилясами. На IX фестивалі "Покутські джерела", що відбувся в Тисмениці, "Канаду" станцювали понад 700 його учасників.

Івано-Франківщина складається з кількох етнічних регіонів: Гуцульщини, Бойківщини, Опілля, Лемківщини та Покуття. До останнього входять частина Коломийського, Городенківський, Тлумацький, Снятинський і Тисменицький райони. Цьогоріч останній прийняв фестивальну естафету. Під час "Покутських джерел" представили народні ремесла покутян, їх фольклорно-етнографічні особливості, музично-пісенну культуру. Співорганізаторами заходу стали Тисменицька райрада, РДА та міськрада.

Самому фестивальному дійству передувала науково-практична конференція, на якій своїми дослідженнями з історії Покуття поділилися десятки краєзнавців та істориків. А на урочисте відкриття "Покутських джерел" завітало чимало гостей, заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Богдан Кобилянський, голови Тисменицької РДА Іван Семанюк та районної ради Тетяна Градюк, тисменицький міський голова Степан Сворак.

Учасники фестивальної ходи заполонили центральну площу Тисмениці. Після благословення настоятеля Погінського монастиря Успіння Матері Божої ЧСВВ о. Никодима (Гуралюк) та інших духовних наставників вітання учасникам фестивалю передали представники влади. Тетяна Градюк, зокрема, наголосила, що свято для нас має присмак гіркоти, адже відбувається в умовах війни. Саме тому треба доводити світові, що українці сильні не тільки зброєю, а й духом, національною ідентичністю і єдністю.

Протягом фестивального дня фольклорно-етнографічні колективи п'яти районів та міста Коломия презентували пісенні, інструментальні, танцювальні виступи, інсценізації історичних подій та постатей, давніх покутських обрядів. Усі фольклорні колективи та виконавці отримали подарунки та подяки за участь у "Покутських джерелах" від керівництва Тисменицького району.

На виставці виробів майстрів декоративно-вжиткового мистецтва всього було "до кольору й до вибору", а площа перетворилася на великий фольклорний двір "Гостинна Тисмениччина".

Начальник обласного управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА Володимир Федорак, підсумовуючи фестиваль, зауважив, що цьогоріч на 90% було представлено саме покутське мистецтво. Наступного року "Покутські джерела" прийматиме Коломийський район.

Людмила СТРАЖНИК.

Івано-Франківська область.

На знімках:

Фестивальна хода.

 

На фестивалі були представлені всі етнічні регіони Покуття.

 

Учасники науково-практичної конференції Ольга Слободян, Іванна Стефюк, Андрій Королько.

 

Масове виконання старовинного покутського танцю "Канада".

 

Фестивальний прапор.

Фото надані Тисменицькими РДА та районною радою.