До 15 жовтня МОН має затвердити нові Умови прийому до закладів вищої освіти на 2019 рік. Проект цього документа передбачає декілька важливих новацій.
 

Для потенційних бакалаврів реєстрація електронних кабінетів стартує за 9 днів до початку подання заяв — 1 липня, а сам прийом заяв та документів на бюджет триватиме з 10 до 22 липня. Можливість реєстрації електронних кабінетів буде відкрита до 30 серпня.
Творчі конкурси почнуть проводити вже в березні, що, безумовно, додасть клопотів і абітурієнтам, і навчальним закладам. У МОН кажуть, що це допоможе прибрати можливу корупційну складову.
За словами керівника директорату вищої освіти та освіти дорослих МОН Ігоря Шарова, новації викликані невдоволенням організацією і оцінюванням творчих завдань. «Суспільство прямо каже, що неможливо складати творчі конкурси одночасно в кількох закладах. Про узалежнення їх результатів від оцінок ЗНО. Ми від цього повинні відійти. В липні (з 1 по 22 число. — Авт.) творчі конкурси проводитимуть тільки для вступу на контракт», — уточнює він. Заклади вищої освіти зобов’яжуть узгоджувати графік проведення конкурсів з МОН, щоб виключити ситуацію, коли дні проведення конкурсу за однією і тією самою спеціальністю в різних ЗВО збігаються.
Як повідомляв «Голос України», з наступного року запрацює механізм першочергового зарахування до медичних та педагогічних вишів абітурієнтів, які погодяться щонайменше три роки відпрацювати в сільській місцевості та заздалегідь укладуть відповідні угоди. Йдеться про вступників на спеціальності галузей знань 01 «освіта/педагогіка» і 22 «охорона здоров’я». У такий спосіб держава хоче забезпечити «глибинку» дефіцитними кадрами. За словами Олега Шарова, такі угоди розпочнуть укладати ще з січня.
Під час наступної вступної кампанії планують підвищити вимоги до майбутніх юристів. Претендувати на студентську мантію не зможуть абітурієнти, котрі мають менше 150 балів у сертифікатах ЗНО з першого та другого конкурсних предметів.
Цьогоріч схожі вимоги висували до майбутніх медиків. Вступники мали показати не менш як 150 балів з другого та третього конкурсних предметів (біології та хімії або математики), щоб взяти участь у конкурсному відборі на спеціальності «стоматологія», «медицина», «педіатрія». Наступного сезону 150 балів з першого та другого конкурсних предметів вимагатимуть при вступі на спеціальності галузей знань «право», «публічне управління та адміністрування» і  «міжнародні відносини», а також з другого та третього конкурсних предметів — на спеціальність «фармація, промислова фармація». Таким чином Міносвіти має намір поширити практику застосування «мінімального бала» на інші спеціальності «з особливо високим рівнем суспільної відповідальності». 
Наступного року для вступу до вишів прийматимуть сертифікати ЗНО 2018 та 2019 років з усіх предметів. Подати також можна буде сертифікати ЗНО за 2017 рік, окрім оцінок з іноземних мов.
Запроваджений цього року принцип фіксованого переліку конкурсних дисциплін (два предмети — чітко визначені, третій вступник обирає з двох варіантів) застосовуватимуть і наступного сезону, хоча набір предметів для окремих спеціальностей дещо змінять. Планують розширити застосування сертифікатів ЗНО з математики та фізики, щоб так чи інак примусити школярів опанувати ці не надто популярні науки.
Іспит за технологією ЗНО складатимуть не тільки майбутні бакалаври. Наступного року, за словами Олега Шарова, «продовжиться робота над розширенням використання єдиного вступного іспиту в магістратуру як засобу підвищення доброчесності і вимогливості до абітурієнтів». Перелік спеціальностей, при вступі на які доведеться складати єдиний вступний іспит з іноземної мови, збільшать. До нього додадуть «музеєзнавство, пам’яткознавство», «менеджмент соціокультурної діяльності», «інформаційна, бібліотечна та архівна справа», а також усі спеціальності галузей знань «богослов’я», «соціальні та поведінкові науки», «управління та адміністрування», «інформаційні технології», «публічне управління та адміністрування».
МОН запроваджує ЗНО і в коледжах. Як відомо, цьогоріч студенти таких закладів уперше складали зовнішнє оцінювання з української мови та літератури. І не дарма. Наступного року відповідний сертифікат їм доведеться подавати при вступі в бакалаврат на базі здобутого освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста за спеціальністю «економіка» і спеціальностями галузі знань «управління та адміністрування». А для вступу на базі молодшого спеціаліста в бакалаврат чи магістратуру медичного спрямування вимагатимуть сертифікат про складання ліцензійного інтегрованого іспиту Крок М.
Під час наступної вступної кампанії вперше відбудеться набір на молодшого бакалавра. «Відповідно до Закону України «Про вищу освіту» ми повинні були започаткувати набір молодшого бакалавра ще в 2015 році»,— відзначив Олег Шаров і додав, що «робити це треба обережно». Бюджетні місця для таких фахівців поки що не передбачатимуть. При вступі від абітурієнтів вимагатимуть два сертифікати ЗНО.
Водночас наступного року відбудеться останній набір претендентів на диплом молодшого спеціаліста. Бюджетні місця для таких вступників буде збережено.