Поняття «заслужений відпочинок» кожен пенсіонер сприймає по-своєму: хтось присвячує себе онукам, хтось не вилазить із городу й дачі, а хтось не збавляє обертів і навіть на пенсії намагається підробляти і заробляти, нехай і не за фахом. Спеціалісти Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна з’ясовували, де можуть себе реалізувати люди поважного віку.
 

З одного боку, люди на пенсії можуть, як і молоді мами в декретній відпустці, заробляти на хобі: в’язати, шити, пекти торти, вирощувати кімнатні рослини на продаж. Проте не кожна людина у віці має прибуткове улюблене заняття. Проте існують види заробітку, де людям із досвідом віддають перевагу.
Кілька ідей, котрі лежать на поверхні:
* Няня. Деякі батьки готові довірити свою дитину людині у віці, яка виростила дітей і має онуків. Підходить для всіх, хто любить дітей.
* Репетитор. Тут теж досвід може переграти володіння новими методиками. Підходить для вчителів і викладачів вишів.
* Бухгалтер. Без профільної освіти, як і без навичок володіння комп’ютером, не обійтися.
Є й чимало посад, на які беруть пенсіонерів без профільної освіти.
* Касир у супермаркеті. Але тут потрібна не лише уважність, здатність швидко навчатися, а й висока стресостійкість.
* Охоронець, нічний сторож. На ці вакансії часто беруть колишніх військових.
* Кур’єр. Важлива фізична витривалість і міцне здоров’я.
* Консьєрж, гардеробник.
Утім, якщо ви фахівець у якійсь вузькій сфері, то краще надавати консультації.
Пошук роботи у поважному віці — сам по собі стрес, адже знову, як і 30—40 років тому, треба доводити свою профпридатність. Психологи радять, по-перше, одразу налаштуватися на тривалі пошуки.
По-друге, подумки прорепетируйте всі варіанти діалогу з роботодавцем — так не вийде захопити вас зненацька несподіваним запитанням. По-третє, підготуйте себе до відмови. Це не страшно, адже з кожною новою співбесідою у вас додається досвіду. І найголовніше: одразу налаштуйтеся, що роботодавець буде молодшим за вас, тож намагайтеся не демонструвати свою перевагу.
Нова робота може стати і улюбленою, і прибутковою. Та й роботодавці, котрі дивляться на перспективу, розуміють, що колектив, у якому працюють фахівці різного віку, може запропонувати нестандартні й успішні рішення виробничих завдань. Тим, хто сумнівається, радимо подивитись художній фільм «Стажер».