Попри всі об’єктивні труднощі і суб’єктивні причини, життя у всіх галузях на Хмельниччині ніколи не зупинялось. Та хоч би як важко давалися ті чи інші перемоги, завжди хочеться більшого. А тим більше хочеться зрушити з місця ті масштабні проблеми, до яких у влади не доходили руки десятиліттями. Інколи для цього не вистачало коштів, а то й просто бажання.
Останнім часом в області відбулись помітні зрушення саме у таких сферах. Активно до цієї роботи долучився і новопризначений голова ОДА Вадим Лозовий. Перші сто днів роботи продемонстрували, як налаштовані керівник і його команда. Про те, що вже вдалося зробити, і якими вбачаються перспективи розвитку області, наша розмова із Вадимом Миколайовичем.

— Навіть у невеличкої родини завжди повно клопотів, великих і малих. А в масштабах області вони виростають багатократно. Чи не виникало попервах у вас, новопризначеного керівника, відчуття розгубленості — з чого почати?
— Та саме з того, що й турбує кожну людину і родину. Насправді у всіх нас бажань не так уже й багато: мир, екологічна безпека, здоров’я, достаток. А решта — це похідні. Виходячи з цього, нині чи не найголовніше — покінчити з війною, забезпечити мир. Для цього робимо все, що в наших силах. Тому підтримка воїнів та їх сімей — серед основних пріоритетів влади на місцях. П’ятнадцяти сім’ям загиблих допомогли придбати житло, загалом в області 8874 військові отримали землю, виплачено 400 тисяч гривень допомоги восьми сім’ям полонених і зниклих безвісти військовослужбовців.
Загалом принцип нашої команди — якнайтісніше спілкуватися з людьми і негайно включатися у розв’язання гарячих проблем. Наприклад, щоб не допустити зриву опалювального сезону в Шепетівці, працюємо над поверненням майнового комплексу теплозабезпечення в комунальну власність громади. Чи взяти зволікання з вирішенням екологічних проблем у Понінці, Подільських Товтрах, на річці Хомора. Щоб в області поменшало екологічних проблем, довелося відновити Департамент екології та природних ресурсів, який раніше було скасовано.
На місцях щодня виникають десятки проблем. Але реформа децентралізації дала сільським територіям нові можливості. Сотні мільйонів гривень тепер залишаються громадам, і на місцях це вже відчули і оцінили. Недаремно область посідає друге місце в загальнодержавному рейтингу формування ОТГ. Вона стала однією з перших, де перспективний план формування громад покриває всю територію.
Задоволений, що розблоковано роботу зі створення ОТГ у Віньковецькому та Теофіпольському, низці інших районів, утворено дві сільські ОТГ у Славутському та Білогірському районах. Завершуються процедури приєднання сільрад до Полонської міської громади та міста Славути.

 

Голова Хмельницької облдержадміністрації 
Вадим Лозовий.


— Не сталося б так, що, набираючи кількість, ми втрачаємо якість. Чи справді змінюється життя людей там, де проходять реформи?
— Не все бажане можна досягнути протягом кількох місяців, але робота розпочата. Взяти хоча б реформування медицини. Нині в області будуються, ремонтуються та переоснащуються медзаклади у сімнадцяти районах під 27 амбулаторій із житлом для лікарів. На це виділено 170 мільйонів гривень субвенції. Кожен такий заклад буде забезпечений автомобілем та необхідним медичним обладнанням. Найближчим часом закупимо 55 автомобілів. Майже 25 мільйонів гривень виділено на медичні дитячі потреби.
Не можна не згадати і про досягнення шкільної реформи. З нового навчального року почали працювати десять нових опорних шкіл. Ще дев’ять таких плануємо створити до кінця року.
Запрацювала «Нова українська школа». 37 мільйонів гривень було виділено з держбюджету для переоснащення класів та забезпечення школярів краю. На жаль, не вдалось оперативно освоїти всі гроші. Тому для голів РДА це найперше завдання.
Але багато й зроблено. У Чемерівцях та Старокостянтинові ремонти та реконструкція шкіл будуть завершені до кінця року. А в двох селах Шепетівського та Чемеровецького районів — у наступному.
Важливо, що ми створюємо рівний доступ до якісної освіти дітям з особливими потребами: почали працювати 26 інклюзивно-ресурсних центрів у громадах та районах та вісім медіатек у реконструйованих шкільних бібліотеках.

— Нинішній рік сміливо можна назвати роком доріг. Чи не вперше область отримала чималі кошти на дорожні роботи. Як просуваються справи?
— Так, будівництво шляхів — пріоритет розвитку нашого краю. Загальний фінансовий ресурс на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання становить майже мільярд гривень, водночас майже 386 мільйонів залучено з місцевих бюджетів.
Тішить, що за «мої» 100 днів збудовано 100 кілометрів доріг. Розумію, що до повного вирішення дорожніх проблем ще далеко, але насамперед у всіх районах ремонтуємо під’їзди до опорних шкіл, медичних закладів, центрів надання адміністративних послуг та інших соціальних об’єктів.

— Чи зможуть нові дороги підштовхнути до розвитку економіки краю?
— Хотілося б. Але не все так просто. В першу чергу мусимо активніше працювати над наповненням бюджетів. Будуть гроші — піде робота, і навпаки. Тут взаємозв’язаний процес. Нині є потужна підтримка держави — півтора мільярда гривень бюджету розвитку спрямовано місцевими кошторисами на реалізацію пріоритетних інвестиційних програм. Це у півтора разу більше, ніж торік. Але всі хочуть ще більше. Де взяти кошти? Відповідь однозначна: економіка області має працювати на потреби інвесторів та підприємств. Треба перейти від експорту сировини до її переробки. Це стосується і корисних копалин. Загалом Хмельниччина має отримати новий імпульс у розвитку промисловості. Все це дасть нові робочі місця, підвищення зарплат...
Тобто ми знову повертаємось до того, що важливо для кожної родини. Стратегічні інвестиційні проекти повинні працювати на кожного мешканця краю. Думаю, з тими, що ми розпочали, так і буде. Нарешті ми приступили до відновлення аеропорту: завершується ремонт контрольно-пропускного пункту, ремонтується злітно-посадкова смуга.

Завдяки спільним зусиллям завершено всі підготовчі процедури та розпочато будівництво корпусу обласної дитячої лікарні, на яку виділено сорок мільйонів гривень. А загалом список за-
планованих нових об’єктів доволі великий. Головне — щоб всі взялися до роботи. І при цьому працювали чесно. На людей, а не на свою кишеню. А викорінити корупцію не так просто, хоча вона є причиною багатьох бід у країні. На жаль, трапляються випадки, коли керівники районного масштабу чи обласних установ виявляються ласими до чужих грошей. З такими прощаємось. Як і з тими, хто не готовий працювати багато і наполегливо.
Багатьом процесам в області надано нового імпульсу. На місцях взялися за ті ділянки роботи, на які ніхто не звертав увагу десятиліттями. Сподіваюся, що ми зрушимо їх з місця. Люди давно очікують на зміни.
Розмову записала 

Хмельницький.