Екологічний туризм, навчання лікарів та дитячий відпочинок

Голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук та голова Сеймику Вармінсько-Мазурського воєводства Ян Бобек підписали План співпраці між Рівненською обласною радою та Сеймиком Вармінсько-Мазурського воєводства на 2019—2020 роки.
Перед процедурою підписання відбулась робоча зустріч, під час якої сторони підсумували 15-річчя дружби між регіонами та пригадали спільні досягнення. Голова обласної ради Олександр Данильчук та його польський колега — голова Сеймику Вармінсько-Мазурського воєводства Ян Бобек — зійшлися на думці, що така співпраця необхідна обом регіонам. Рівненщині передусім корисний досвід поляків у реформуванні місцевого самоврядування, зокрема в питанні децентралізації, а польська сторона зацікавлена в партнерстві в різних галузях, зокрема, прагне розширити освітнє та міжкультурне співробітництво, бо у Вармінсько-Мазурському воєводстві чи не найбільша українська громада.
Голова обласної ради Олександр Данильчук подякував польським колегам за активне бажання ділитися досвідом, зокрема з комунальними закладами обласної ради. Так, останніми роками Рівненська обласна дитяча лікарня співпрацює з Воєводською спеціалізованою дитячою лікарнею. У рамках такої співпраці проводився цикл навчання і стажування наших лікарів та молодшого медичного персоналу щодо проведення лапароскопічних операцій. А на початку 2017 року польські та рівненські лікарі провели перші такі спільні операції на базі дитячої обласної лікарні в Рівному.
У найближчі два роки в рамках підписаного Плану співпраці передбачається продовжити обмін досвідом між комунальними медичними закладами регіонів. Крім того, серед пріоритетних напрямів співробітництва визначили екологічний туризм, реформу децентралізації, медичну реформу, обмін студентами, дитячий відпочинок з освітньою компонентою. За ініціативи польської сторони може активізуватися співпраця між закладами вищої освіти Рівненщини та Вармінсько-Мазурського воєводства. Про це, зокрема, йшлося під час зустрічі польської делегації з ректором Національного університету «Острозька академія», Героєм України Ігорем Пасічником. Голова комісії міжнародного співробітництва Вармінсько-Мазурського воєводства Збігнев Пєтшак висловив сподівання, що один із найвідоміших вишів України найближчим часом стане партнером Ольштинського університету.
Для польської делегації провели екскурсію НУ «Острозька академія», показали університетську бібліотеку та ознайомили з унікальними стародруками Музею книги (на знімку). Окрім Острозької Біблії, польські друзі мали можливість побачити експозицію вишитих книжок.

А в Рівненському обласному академічному музично-драматичному театрі відбулись урочистості з нагоди 25-річчя діяльності Польського культурного товариства на Рівненщині.

Рівне.

Фото надано автором.