Працівники Українського інституту національної пам’яті шукають людей, які зможуть переказати спогади предків, котрі пережили Голодомор, а також поділитися родинними фотографіями того періоду. Про це йдеться на сайті інституту.
Особливо істориків цікавлять світлини, зроблені до 1932 року, на яких ще всі живі, здорові та впевнені в тому, що, тримаючись купи, родиною, вдасться подолати будь-яке лихо.

«На жаль, час невблаганний, і з кожним роком меншає живих свідків Великого Голоду. Але спогади про те лихоліття зберігають їхні діти та онуки, передаючи їх з покоління до покоління як пам’ять роду. А ще — родинні фотографії. Особливо ті, які були зроблені до 1932-го. Ті, на яких ще всі живі, здорові та впевнені в тому, що, тримаючись купи, родиною, вдасться подолати будь-яке лихо. Ці фото теж є мовчазними свідками жахливого злочину більшовицької влади», йдеться в повідомленні.
Зібрані свідчення опублікують на веб-сторінці «85-ті роковини Голодомору» та поширюватимуть на офіційних сторінках у соціальних мережах Інституту нацпам’яті. Також оповідання і фотокартки ляжуть в основу окремої книги. Також у планах інституту спільно з Національним музеєм «Меморіал жертв Голодомору» організувати виставку. Всі зібрані матеріали передадуть до музею.