Віктор БОНДАР, група «Партія «Відродження»:
— Найактуальнішим питанням є нинішня економічна ситуація в Україні. Ми вимагаємо заслухати уряд і почути від нього конкретний звіт, чим закінчилися переговори з МВФ і які наслідки вони матимуть для всіх українців. Що відбудеться з тарифами на газ та електроенергію і взагалі, яка політика уряду щодо тарифів на цей та наступний роки. Ми хочемо почути, якою буде ситуація на валютному ринку, як уряд передбачає збільшення пенсій, за рахунок яких джерел... Ми хочемо почути реальну програму економічного відродження України, які ключові економічні інструменти закладено у бюджеті для того, щоб піднімати економіку країни, дати можливість «дихати» підприємствам. Які стимулюючі чинники для створення нових робочих місць і взагалі, яка економічна програма цього уряду...

Юрій БОЙКО, фракція «Опозиційний блок»:
— Перше питання, яке сьогодні турбує українців — початок опалювального сезону і ціна на газ. Люди з острахом чекають нових тарифів, особливо в умовах, коли зменшується кількість отримувачів субсидій. Також є проблема збільшення вартості газу для промислових підприємств, що автоматично означає зниження робочих місць, бо продукція стає неконкурентоспроможною на зовнішніх ринках, і збільшення вартості товарів першої необхідності всередині країни...

Олег БЕРЕЗЮК, фракція «Самопоміч»:
— Хоча б де ми перебували — на Одещині, Харківщині чи Львівщині, всюди одна картина — злочинці, які вбивали українських хлопців на війні, безкарні. Борців за незалежність переслідують за те, що борються за правду. Відверті корупціонери зухвало сміються в камери, коли їх виправдовують у судах, а вчителі, які борються за свої робочі місця, бо їх хочуть оптимізувати у звичайних українських селах, переслідуються поліцією... Сьогодні вчителям бракує зарплати. Прем’єр-міністр і урядовці кажуть, що це —проблеми місцевих органів влади.

Максим КУРЯЧИЙ, фракція «Блок Петра Порошенка»:
— У четвер парламент мусить підтримати ініціативу Президента і законодавчо змінити військове вітання на патріотичне гасло: «Слава Україні! Героям слава!». Ідея Верховного головнокомандувача полягає в тому, щоб очистити оновлене українське військо від радянських традицій та знищити будь-які споріднені риси з армією країни-агресора... Наступне. Вимагаємо від уряду пришвидшити направлення подання щодо призначення міністра у справах ветеранів. Потрібно невідкладно починати роботу з формування та реалізації чіткої державної політики щодо підтримки наших ветеранів. Це стане можливим після появи профільного міністерства. Наша позиція щодо майбутнього очільника міністерства залишається без змін — Ірина Фріз має найбільший потенціал для цієї роботи, здатна залучити передовий досвід країн НАТО.    І. Фріз працює над розробкою стратегічної програми із допомоги реабілітації, підтримки та захисту ветеранів, серед яких 350 тис. осіб протистояли російському вторгненню на Донбасі.

Юлія ТИМОШЕНКО, фракція «Батьківщина»:
— Звертаю увагу, що тепер іде динамічна підготовка до приватизації в тіньовій сфері нашої газотранспортної системи. Хочуть продати трохи менше половини за сім мільярдів доларів, а це в сотні разів менше за реальну вартість. Пропонуємо негайно проголосувати за законопроект № 8107, який забороняє будь-які маніпуляції з газотранспортною системою. Водночас, попереджаю: якщо щось і буде продано, то новий Президент поверне все в державну власність, як було із «Криворіжсталлю». Що стосується проекту на 2019 рік — це проект повної стагнації та бідності.

Олег ЛЯШКО, фракція «Радикальна партія»:
— Кожен другий українець відмовляє собі в можливості лікуватися, бо не має грошей на ліки. Середня зарплата в Україні становить 275 євро, у Білорусі — 400 євро, а в Польщі — 1150. Водночас препарат, який вживають, наприклад, під час серцевої недостатності, в Білорусі коштує 140 гривень, а в нас — 250. Ліки для зниження тиску в Польщі коштують 500 гривень, в Україні — 650. І так в усьому. Якщо не виконувати вимоги з приводу контролю за цінами на ліки, то мільйони людей не отримуватимуть допомоги і не матимуть можливості купувати необхідні препарати. Нагадую: реальний план, розроблений представниками нашої фракції, дасть можливість знизити вартість медикаментів на 25 відсотків. У нього входить скасування ПДВ, обмеження рентабельності та зовнішнє референтне ціноутворення, демонополізація ринку аптек тощо.

Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:
— Одна з чітких вимог суспільства — закриття кремлівських рупорів в країні. Йдеться про телеканали 112 та NewsOne. Петиція з такою вимогою вже набрала на сайті Верховної Ради необхідну кількість голосів -25 тисяч. Люди очікують конкретних кроків реалізації цього запиту. Маємо напередодні виборів захистити український інформаційний простір і не дати діяти ворожій пропаганді під прикриттям вільного слова. Парламент має відреагувати законодавчо, а СБУ та слідчі органи — розкрити шляхи фінансування цих ЗМІ. Ми вимагаємо, щоб під час цієї сесії розглянули законопроекти про прозорість медіавласності, заборону російської участі в ЗМІ та розширення повноважень Нацради з питань телебачення та радіомовлення. Має бути кримінальна відповідальність за заперечення факту російської агресії. Ми голосуватимемо за зміни з приводу правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які брали участь у захисті нашої територіальної цілісності. Необхідно також закріпити енергетичну незалежність.

Ярослав МОСКАЛЕНКО, група «Відродження»:
— Хотів би почути, що зроблено заради збереження української газотранспортної системи і статусу нашої країни як держави-транзитера. Але в ефірі телеканалів голова НАК «Нафтогаз» заявляє, що він не встановлює тарифи на газ і не продає газ населенню. І це дійсно так. Тарифи встановлює уряд, а людям блакитне паливо продають через посередників — підприємства теплокомуненерго. Але диявол у деталях — транспортування газу. За словами пана Коболєва, НАК заробляє винятково на транспортуванні. Маю звітність. За 2016 рік «Нафтогаз» заробив на транспортуванні 31 мільярд гривень, у 2017-му — 36,5 мільярда. Водночас, у 2016 році збиток «Укртрансгазу» становив 5,6 мільярда, у 2017-му — 24,8 мільярда, перше півріччя цього року — 18,3 мільярда. Цю компанію довели до тотального банкрутства і тепер підштовхують до того, що її необхідно продати.