Черговий лист від депутата Петропавлівської селищної ради Луганської області Катерини Петрової, в якому вона (вкотре вже!) звертається до редакції і б’є на сполох: протягом кількох років не вирішується питання про призначення перших місцевих виборів у Щастинській міській об’єднаній територіальній громаді Луганської області. Всі інстанції, до яких зверталися, на словах, нібито погоджуються, а як доходить до діла, то знаходяться якісь відмовки.

Свої слова пані Катерина підтверджує численними листами-відповідями з Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон), з Луганської обласної державної адміністрації, від поважних народних депутатів, які обіцяють розібратися і допомогти, з Центральної виборчої комісії, яка нічого не обіцяє, та навіть зі Штабу Антитерористичного центру при Службі безпеки України, який, посилаючись на Указ Президента України, констатує, що вирішення питання щодо місцевих виборів не є компетенцією Штабу.
І якщо ще зовсім нещодавно і Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, і ЦВК посилалися на висновок тієї ж таки Служби безпеки України від 6 жовтня 2017 року, в якому сказано, що «зазначені у Постанові Верховної Ради України від 17 липня 2015 року № 645-VIII причини, що перешкоджають проведенню місцевих виборів, зокрема в Луганській області, на цей час не усунені», то нині ситуація докорінно змінилася. Про це ми інформували читачів у публікації «Щоб у ЦВК не сумнівалися!» («Голос України», № 115 (6870 за 23.06.2018). Для розроблення спільного бачення вирішення ситуації навіть відбулася нарада за участю всіх зацікавлених сторін — представників Донецької та Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій, ЦВК, Мін’юсту, МТОТ, Мінрегіону, Міноборони, Служби безпеки України, профільного парламентського комітету, адміністрації Президента України, секретаріату Кабінету Міністрів України.
На нараді, зокрема, відзначалося, що процес добровільного об’єднання територіальних громад у Донецькій та Луганській областях відбувається динамічніше, ніж в окремих регіонах, де немає таких складнощів, які є на Донбасі... Закінчилося все рішенням провести всебічні консультації, вивчити ще раз ситуацію і спрямувати відповідні висновки до ЦВК.
Ну хіба міг хтось сумніватися, що після всього питання так і залишиться невирішеним? А воно таки не вирішувалося і, схоже, й понині не вирішується. Інакше чим пояснити не лише занепокоєність наших читачів, а й віце-прем’єр-міністра України Геннадія Зубка, який очікував від парламенту якнайшвидшого розв’язання питання, яке «... поки що заблоковано в ЦВК». А тут ще і Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив під час засідання Кабміну, якщо Верховна Рада оновить склад Центральної виборчої комісії, то до кінця року вдасться провести вибори на місцях і завершити реформу децентралізації.
Нагадаємо, нині понад 120 ОТГ чекають на призначення ЦВК виборів місцевих голів та депутатів. А це 1 млн 21 тисяча жителів громад. Крім того, на вибори чекають також 318 тисяч мешканців 55 громад, що приєдналися до 37 вже створених ОТГ.
Он як все збіглося у часі! Схоже, що після того як Рада прийняла рішення щодо збільшення кількісного складу ЦВК та після заяви Голови Верховної Ради України Андрія Парубія про її оновлення, у найближчі тижні вже ніщо не завадить Центральній виборчій комісії прийняти рішення про проведення місцевих виборів і у Щастинській міській об’єднаній територіальній громаді, і у всіх інших, які того не перший рік очікують!