Про це заявив під час зустрічі з екзархами Вселенського Патріарха в Україні архієпископом Памфільським і Західної єпархії Української православної церкви в США Даниїлом, єпископом Едмонту і Західної єпархії Української православної церкви в Канаді Іларіоном, що відбулась у стінах парламенту, Голова Верховної Ради Андрій Парубій. Обидва архієпископи були призначені Вселенським Патріархом екзархами в Київ у рамках підготовки до надання автокефалії Українській православній церкві на початку вересня.

 

— Це батьківська відповідь Всесвятійшого Патріарха на два історичні Звернення, висловлені більшістю народних депутатів парламенту про надання Україні Томосу про автокефалію, — сказав Голова Верховної Ради.
— Одне з найважливіших рішень, на які ми очікуємо, — це рішення про Томос. Я хочу передати подяку і від усіх народних депутатів, і від усього українського народу за те, що Вселенський Патріарх відгукнувся на наш заклик. Я з теплотою пригадую нашу зустріч із ним, коли ми годинами проговорювали можливість надання Томосу Україні, — зазначив він і наголосив на тому, що сьогодні Україна переживає непрості часи: «Ми відроджуємо нашу історичну пам’ять, нашу традицію, і український парламент багато робить для цього».
За його словами, «український народ змобілізований як ніколи».
— Усі українські православні чекають на рішення Вселенського Патріарха. І я вірю, що ще до кінця цього року ми почуємо благу звістку з Константинополя від Вселенського Патріарха Варфоломія, — каже Андрій Парубій. — Я хочу передати вам своє запрошення для Пресвятійшого Патріарха прибути в Україну й виступити у Верховній Раді.
Це «буде великим знаком, великим символом для України та Верховної Ради».
— І ми дуже віримо і сподіваємося, що рішення про Томос зможемо отримати вже до кінця цього року, — підкреслив глава парламенту. — Створення єдиної помісної автокефальної церкви є фундаментальним для майбутнього, для буття української нації і українського народу, для забезпечення його єдності.
Його Преосвященство архієпископ Даниїл зазначив, що він часто буває в Україні в церковних справах, відвідує тут своїх рідних, і підкреслив, що «цього разу ми приїхали з особливою місією, із благословенням Вселенського Патріарха Варфоломія і священного Синоду Константинопольської церкви».
— Сьогодні передаємо вам не тільки вітання від Вселенського Патріарха, але передусім ми приїхали, щоб засвідчити Патріаршу відповідь на лист-звернення Верховної Ради України, Президента України, народу України, який звернувся до Вселенського Патріарха із проханням про вирішення церковної аномалії, яка існує в українському суспільстві, — зазначив архієпископ Даниїл. — Священний Синод Константинопольського патріархату прийняв своє рішення, саме тому ми приїхали, щоб продовжити роботу над налагоджуванням стосунків і об’єднанням українських православних церков. Ми вже провели кілька зустрічей з представниками влади, з Президентом України, з представниками різних релігійних організацій, Всеукраїнської ради церков.
Звертаючись до Голови Верховної Ради Андрія Парубія архієпископ Іларіон сказав: «Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій передає Вам своє особисте привітання, благословення. Він з приємністю згадує зустріч з Вами, розмову, яка відбулась, і наслідком цієї розмови є також сьогоднішня наша зустріч. І ми надіємося на подальшу тісну співпрацю з Верховною Радою. Я думаю, що його Святість відвідає Україну, і він також буде присутнім у Верховній Раді, яка ухвалила це історичне рішення (звернення до Вселенського Патріарха про надання Томосу про автокефалію Української православної церкви. — Авт.).
Під час зустрічі Андрій Парубій наголосив, що питання автокефалії Української церкви є питанням національної безпеки.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Актуально

Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України ФІларет прийняв у своїй резиденції Надзвичайного і Повноважного Посла Латвійської Республіки в Україні Юріса Пойканса та другого секретаря дипустанови Андрейса Карповічса. Як повідомляє прес-служба УПЦ КП, сторони обговорили питання співпраці України з країнами ЄС та надання Томосу Українській церкві. Патріарх зазначив, що це має епохальне значення, адже не лише приведе до консолідації українського православ’я, а й позбавить Росію можливості активно впливати на нашу державу.