На черговій XXIII сесії Івано-Франківської обласної ради депутати обговорили зміни до ст. 273 Податкового кодексу України, яка стосується оподаткування ділянок на землях лісогосподарського призначення, та прийняли звернення до Президента країни, Верховної Ради й уряду щодо вжиття невідкладних заходів для недопущення знищення галузі лісового господарства та врегулювання статусу лісів.

Прикарпатські ліси — не лише краса, а й гроші.

Фото автора.

Згідно зі змінами в законодавстві, податок на лісові землі розділено на земельний і рентну плату. Відтепер органи місцевого самоврядування чи територіальні громади можуть самостійно встановлювати розміри ставок податку на землю: не більш як 
3 відсотки для земельних ділянок із проведеною нормативно-грошовою оцінкою та до 5 — від норм грошової оцінки одиниці площі по області за ті, що розташовані за межами населених пунктів.
Депутат Ольга Галабала на прикладі аналізу господарської діяльності Кутського лісгоспу повідомила, що розмір нового податку може перевищити суму власних доходів підприємства та призведе до банкрутства. А також зазначила, що такі зміни мають на меті приватизацію лісгоспів.
«Вартість одного кубометра дров зросте від 50 до 200 гривень, що закономірно призведе до соціального збурення в суспільств», — зауважив депутат обласної ради Андрій Мироняк.
Депутат Юрій Черневий підтримав пропозиції у зверненні та додав, що потрібно не тільки наповнити бюджет, а й зберегти лісогосподарські підприємства, врятувати ліс.
Голова постійної комісії з питань аграрної політики та земельних відносин Іван Приймак повідомив, що застосування нового земельного податку до всіх земель лісового фонду призведе до оподаткування навіть тих угідь, які перебувають у стадії створення дерево-
станів, лісів з особливим та обмеженим лісокористуванням, як-от території природно-заповідного фонду, в яких прибуткова господарська діяльність практично не ведеться. Однак наголосив, що закон набрав чинності і лісгоспи вже повинні платити податок. Тож закликав органи місцевого само-
врядування встановити оптимальну податкову ставку, яка б давала змогу підприємствам і надалі функціонувати та не призвела до істотного підвищення цін на продукцію лісових господарств.
Заступник голови постійної комісії облради з питань бюджету, фінансів та податків Богдан Кобилянський повідомив, що відбулась нарада голів ОТГ, керівників фіскальної служби та управління лісового господарства. На ній рекомендували прийняти розмір ставки податку на рівні 0,1 відсотка від нормативно-грошової оцінки площі. Відтак депутати внесли правку у звернення щодо встановлення на перехідний період мінімальної податкової ставки на рівні 0,1 відсотка. А також рекомендували Івано-Франківській ОДА провести термінову нараду за участі представників лісових господарств та органів місцевого самоврядування.
Депутати звернулися до столичної влади з проханням провести аналіз спроможності сплати нового податку, виходячи з економічних та фінансових умов господарювання лісогосподарських підприємств. А також спростити територіальним громадам процедуру розпорядження землями лісового фонду комунальної власності. Назріла необхідність створення місцевих фондів розвитку лісового господарства та закріплення за лісовою охороною комунальних агролісогосподарських підприємств прав та обов’язків з адміністративними повноваженнями та гарантіями, як у державної лісової охорони.
«Потрібно домовлятися і шукати компроміс. Бо закон уже діє і платити потрібно», — зазначив голова облради Олександр Сич. — Бажано, щоб закон працював на всіх: і на ліс, і на громаду. Ми за наповнення бюджетів місцевих рад, але проти банкрутства лісової галузі в нашій області».

Івано-Франківська область.

До теми

24 вересня відбулося засідання колегії Державного агентства лісових ресурсів України, на якому розглянуто питання нещодавно введеного нового податку на всі лісові землі, а власне, запровадження додаткового (або нового) оподаткування лісової галузі.
Ішлося про те, що додаткове податкове навантаження не витримають підприємства не лише південно-східного регіону, а й решта підприємств галузі. За словами фахівців, якщо розмір рентної плати за спецвикористання лісових ресурсів у середньому коливався близько позначки 100 грн/га, то після новації злетить, в окремих випадках, до 800 грн/га.
Стосовно відтермінування застосування земельного податку на лісові землі Держлісагентство звернулося до ДФС, відповіді наразі не отримано. При цьому Комітет з питань податкової та митної політики зазначив, що рішення органів місцевого самоврядування про встановлення земельного податку за лісові землі можуть бути прийняті та повинні бути оприлюднені до 15 липня 2019 року, а справляння земельного податку за лісові землі можливе лише з січня 2020 року.
Заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар підкреслив, що Агентство проводить активні консультації в комітетах парламенту та з народними депутатами щодо вирішення цього питання.
«Маємо включитися в цю роботу. Обласні ради починають приймати звернення щодо скасування цього податку, адже люди розуміють — лісгоспи не матимуть можливості сплатити новий податок, а отже, й громади не отримають коштів на розвиток. Тож програють усі. Потрібно прийняти правильне рішення на користь і лісової галузі, і громадам», — наголосив Володимир Бондар.