Місцева влада отримала можливість навести лад у сфері паркування. Про це в себе на сторінці в соціальній мережі написав заступник голови Комітету з питань правової політики та правосуддя Сергій Алєксєєв, коментуючи набрання чинності законом 5364 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів», співавтором якого він є. За словами Сергія Алєксєєва, відтепер авто, що припарковане з порушенням і ускладнює рух чи створює аварійно небезпечну ситуацію, може бути евакуйоване, а протоколи про порушення правил паркування можуть складати й уповноважені містом інспектори.
«Без перебільшення це революційний закон у сфері паркування, бо має виправити той безлад, що нині відбувається через авто у дві смуги на дорогах та на пішохідних переходах, а також масову несплату за паркування», — написав він.
Сергій Алєксєєв наголосив, що відповідно до законодавчих змін право контролю за дотриманням правил паркування отримали, окрім співробітників МВС, уповноважені місцевою владою інспектори. Відтепер і вони можуть виписувати протоколи про порушення з паралельною фото- чи відеофіксацією. Робити це вони можуть навіть за відсутності власника авто, залишаючи відповідне повідомлення на лобовому склі.
«Маю надію, що хоч так можна буде привчити автовласників дотримуватися правил. А великі міста нарешті зможуть розвантажити дороги, пропускна спроможність яких істотно падає через неправильно припарковані машини», — написав він.
З другого боку, за словами Сергія Алєксєєва, закон посилює і відповідальність за неналежне технічне обладнання майданчиків для паркування. Офіційні паркувальні майданчики обов’язково мають бути обладнані паркувальними автоматами чи платіжними терміналами, а їх відсутність загрожує штрафом.