Президент України Петро Порошенко зустрівся з новообраними членами Центральної виборчої комісії (на знімку).Глава держави наголосив на важливості посилення захисту результатів волевиявлення громадян на виборах та необхідності підготовки і ухвалення відповідних змін до законодавства. 

«Ще одна важлива позиція — ефективна протидія підкупу виборців. Сьогодні щодо (неможливості використання. — Ред.) цієї технології, яка також є однією з форм втручання у вибори через гроші, які йдуть зі сходу, з Росії, я сподіваюся як на рішучі дії ЦВК, так і на необхідність внесення змін до законодавства, які суттєвим чином ускладнюють цей процес і збільшують відповідальність», — цитує Главу держави його прес-служба.
Президент повідомив, що проекти законодавчих пропозицій готові до розгляду на Національній раді реформ і запросив долучитися до цього процесу новообраних членів ЦВК, подавши свої пропозиції. «Хочу наголосити, що я буду готовий після обговорення на Нацраді за вашої участі внести до парламенту та визначити цей законопроект як невідкладний. І прийняти законодавчий захист волевиявлення громадян і забезпечити ефективну роботу правоохоронних органів у рамках цього захисту», — додав Глава держави.
Петро Порошенко також наголосив, що внаслідок політичних реформ в Україні вже немає такого рівня концентрації адміністративного ресурсу, як це було в минулому. «Левова частина повноважень передано на місця, забезпечено незалежність місцевого самоврядування, роздержавлено ЗМІ, створено Суспільне мовлення, зроблена низка інших позицій, в тому числі й інструменти коаліційності центральної влади, що дають тверде переконання в тому, що щеплення від застосування адміністративного ресурсу будуть проводитись надзвичайно ефективно», — сказав керманич країни.
Президент спрогнозував, що Росія активно втручатиметься у виборчий процес в Україні, використовуючи різноманітні засоби, починаючи від дезінформації та закінчуючи кібератаками. «Перед вами стоять завдання надзвичайно складні. Ми вже бачимо і з точки зору інформації наших спеціальних органів, і з точки зору інформації наших партнерів, що Росія збирається активно втручатися у виборчу кампанію», — звернувся до присутніх Глава держави.
За словами Президента, таке втручання відбуватиметься «і через системи дезінформації, і через системи фальсифікації виборчого процесу, і через системи хакерських кібератак для того, щоб зірвати вибори».
«І тут я сподіваюсь на вашу ефективну роботу для того, щоб ми мали надзвичайно ефективні засоби протидії, щоб захистити вибір українського народу», — особливо наголосив Глава держави.
Президент також повідомив про досягнення домовленості з низкою міжнародних партнерів України щодо співпраці у питаннях кібербезпеки. «Я звертався до наших партнерів, ми домовились про те, що в кіберзахисті ми починаємо активну співпрацю. Так що висловлюю тверде сподівання, що результати виборів будуть надійно захищені», — підкреслив Петро Порошенко.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).