Російська Федерація систематично використовує псевдоновини для дискредитації українських реформ в енергетиці. Про це заявила народний депутат України, член Комітету Верховної Ради з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська (фракція «Народний фронт») під час виступу на щорічному з’їзді Шотландської національної партії, який проводять у Глазго.
Народний депутат присвятила свій виступ питанням регіональної енергетичної безпеки в Україні, зокрема, її інформаційної складової: «фейкам» і дезінформаційним кампаніям в енергетиці, інформує прес-служба «Народного фронту».
«Геббельсівська» машина Російської Федерації постійно атакує паливно-енергетичний сектор. Це вже не вперше, коли РФ намагається дискредитувати Україну як ненадійного транзитера газу, паплюжити нашу атомну галузь і навіть очорнити зелену генерацію», — зазначила Наталія Кацер-Бучковська.
Парламентарій звернула увагу учасників на той факт, що ефект від реформ в енергетиці заважає виконанню дискредитаційних завдань російськими «фабриками тролів», тому пропаганда намагається посіяти сумніви у доцільності європейських «правил гри», навіть згорнути процеси інтеграції України до єдиного європейського енергетичного простору.
За словами Наталії Кацер-Бучковської, Україна навчилася протидіяти інформаційним нападкам і готова ділитися цим досвідом з партнерами.
«Протидіяти пропагандистській машині нелегко, однак, можливо, коли суспільство має високий поріг критичного мислення, довіряє інформації від державних органів влади, має навички верифікації фактів. Фейкові новини, маніпуляції є інструментарієм ведення гібридної війни, і Україна вже має деякий досвід нівелювання ефекту від таких псевдоновин чи псевдоаналітичних матеріалів», — наголосила народний депутат.