Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) оголосило про партнерство з 25 новими об’єднаними територіальними громадами з метою підтримки реформи децентралізації, вміння ефективно реагувати на пріоритети громадян завдяки належному управлінню ресурсами, підвищенню якості комунальних послуг, стимулюванню місцевої економіки та посиленню залучення громадян до прийняття рішень. Підтримку буде надано через програму «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).
У конкурсному відборі взяли участь 62 громади Дніпропетровської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Миколаївської, Тернопільської, Харківської і Херсонської областей, які об’єднались на добровільних засадах, провели місцеві вибори і населення яких становить не менш як 5000 жителів.
Конкурсна комісія, що складалася з експертів програми USAID DOBRE, Мінрегіону та партнерських проектів з міжнародної технічної допомоги, провела відбір відповідно до визначених критеріїв. Серед громад—переможців конкурсного відбору шість із Тернопільської, п’ять із Кіровоградської, чотири з Херсонської, по три з Івано-Франківської та Миколаївської, по дві з Дніпропетровської та Харківської областей.
У Кіровоградській області новими громадами—партнерами програми USAID DOBRE стали Дмитрівська, Компаніївська, Новопразька, Помічнянська та Смолінська ОТГ.
«Приємно вражений бажанням громад прагнути до змін на краще, — зазначив директор програми USAID DOBRE Беррі Рід. — Цього разу ми відібрали 32 громади-фіналістки, які отримали від нас практичне завдання. 25 із них я хочу привітати з перемогою та офіційно заявити про наше партнерство. Ми вже побачили, як розвиваються та здобувають нові досягнення в належному урядуванні наші громади. Вони стали обличчям однієї з найуспішніших реформ країни. Сьогодні до нас приєднуються нові громади, разом з якими ми будемо працювати над впровадженням успішних практик децентралізації та розвитком їх потенціалу».

Кіровоградська область.

Довідково

Програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) — це п’ятирічна програма, що виконується міжнародною організацією Global Communities та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Програма спрямована на посилення місцевого самоврядування та створення кращих умов для розвитку ОТГ, підвищення рівня залучення громадян до прийняття рішень та забезпечення підзвітності й прозорості в громадському управлінні. Програма USAID DOBRE працює в семи цільових областях: Дніпропетровській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Миколаївській, Харківській, Херсонській та Тернопільській.