Синод Вселенського Патріарха, який тривав з 9 по 11 жовтня у Стамбулі, прийняв рішення про відновлення канонічного статусу глав Української Церкви Київського Патріархату Філарета (Денисенка) та Української Автокефальної Православної Церкви Макарія (Малетича). Про це повідомляє Релігійно-інформаційна служба України з посиланням на авторитетне грецьке видання ORTHODOXIA.INFO. Рішення було прийнято після розгляду відповідних прохань, які раніше Вселенському Патріарху відправили обидва Предстоятелі. ORTHODOXIA. INFO зазначає, що деталі цього історичного для української церкви й усього українського народу рішення поки що невідомі.

Речник УПЦ КП архієпископ Євстратій Зоря, посилаючись на інформовані джерела, також повідомив про зняття з Предстоятеля УПЦ КП Філарета анафеми та визнання незаконною, неконічною анексії Київської митрополії Московською церквою у 1686 році. У Twitter архієпископ написав: «Гарні новини з Синоду. З кількох джерел надійшла інформація про два очікувані рішення Синоду Вселенського Патріархату. Перше — про задоволення апеляції Патріарха Філарета. Друге — про визнання незаконною анексії Київської митрополії в 1686 році».
На момент здачі газети в друк, засідання Синоду тривало. Офіційне рішення щодо надання автокефалії Українській Помісній Православній Церкві очікується до кінця дня. Про це в четвер, 11 жовтня, заявив журналістам екзарх Константинопольського Патріарха архієпископ Даниїл Памфілійський з США. З іншим екзархом Вселенського Патріархату єпископом Іларіоном він перебував у Києві, де провів низку зустрічей із представниками влади, Всеукраїнської ради церков та релігійних громад з метою підготовки до надання автокефалії УПЦ. На засіданні Синоду екзархи прозвітували про проведену роботу. Архієпископ Даниїл в інтерв’ю журналістам зазначив: «Доповідь пройшла чудово, ми провели зустріч із Патріархом... Сподіваємося, що до кінця дня буде офіційне повідомлення. Доповідь була сприйнята чудово. Я думаю, всі були зацікавлені українським питанням, було багато запитань і відповідей. Тому, думаю, що буде щось позитивне. Буде ще продовження доповіді та обговорення. Гадаю, через кілька годин ви почуєте результати».