14 жовтня цього року відбулася історична подія — молебень за Україну та автокефалію Української православної церкви. Напередодні Президент України Петро Порошенко на своїй сторінці у соцмережах закликав українців зібратися на площі біля Софійського собору, закладеного хрестителем Руси-України київським князем Володимиром, щоб продемонструвати єдність нації та разом помолитися за державу, її народ і захисників України, котрі обстоюють нашу незалежність на східних рубежах країни. Софійський майдан і Софійський собор давно стали справжнім символом — тут кували нашу державність київські князі Ярослав Мудрий і Володимир Мономах, у 1051-му був висвячений на київського митрополита Іларіон, у 1633—1647 рр. собор відбудовував і оздоблював інший митрополит, великий будівничий української церкви Петро Могила, золотив куполи видатний державник гетьман Іван Мазепа.

Президент України Петро Порошенко під час Молитви за Україну на Софійській площі в Києві.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).

Закликаючи спільно помолитися, Президент України Петро Порошенко зазначив: «Нас об’єднує Бог та Україна».
Зранку на історичному Софійському майдані збираються люди. За різними даними у подячному молебні взяли участь від 15 до 30 тис. патріотів. Глава держави привітав українців із наближенням автокефалії. «Це — велика перемога боголюбивого українського народу над московськими демонами, перемога добра над злом, світла над темрявою. Три роки тому, два роки тому і навіть у квітні я казав: нам треба молитися і боротися. І Господь почув наші молитви».
Президент наголосив, що Україна завдяки єдності народу виступила проти російського агресора, зберегла державу і побудувала боєздатну армію, яка зупинила на Донбасі ворога, котрий мав кількісну й технічну перевагу. «Ми за ці місяці ще більше переконалися, що Помісна Церква є одним із ключових елементів, запорукою незалежності. Державна мова — запорука єдності. А сильна армія — запорука миру», — сказав Президент.
Петро Порошенко привітав українців зі святом Покрови Божої Матері та з Днем захисника України. «Ці два свята органічно поєднані. Без Божого благословення, без заступництва Благословенної Святої Діви Марії неможливо подолати жодну ворожу навалу та неможливо побудувати міцну українську державу», — зазначив Президент. Він наголосив, що в Україні не було, нема і не буде державної церкви:
«В освячену Томосом православну церкву теж ніхто нікого не «запрошуватиме» силоміць. Ще раз наголошую, це питання вільного вибору для кожного віруючого. Гарантую, що влада поважатиме вибір тих, хто вирішить залишитися в тій церковній структурі, яка зберігає єдність з Російською православною церквою. Це їх вибір, і нам його треба поважати».
Нагадаємо, що 9—11 жовтня у Стамбулі, де розміщена резиденція Вселенського Патріархату, відбувся Священний Синод, на якому було прийнято історичні рішення, які повертають Українську церкву в лоно Церкви-Матері.