Протягом двох днів у Києві проходитиме міжнародна конференція «Дотримання прав ромських жінок в Україні». У заході братимуть участь представники виконавчої та законодавчої гілок влади, міжнародних партнерів та громадського сектору. Фахівці та активісти обговорять питання самореалізації ромів у сучасному суспільстві, аспекти ролі гендерного фактору в забезпеченні права розвитку національної громади, а також можливості рівного доступу до соціальних послуг.

За даними перепису населення, проведеному в 2001 році, в Україні проживають 48 тисяч ромів. Однак представники неурядових організацій стверджують: ромів у нас від 300 до 400 тисяч. Точної цифри ніхто не знає, бо всі ці люди просто не мають документів. Відтак вони не отримують соціальних послуг, не реалізовують права на освіту, на отримання медичних послуг. Дуже часто відсутні навіть свідоцтва про народження. За таких умов єдиний шлях для виживання — жебрацтво та кримінал. І так із покоління в покоління. Якщо не розв’язати проблему з документами, неможливо розв’язати жодної іншої проблеми.
Серйозною проблемою для ромів є неможливість зареєструвати своє місце проживання. Більшість із них мешкають у так званих ромських фантомних поселеннях. Це цілі села, які не існують офіційно, в яких неможливо зареєструватися, тобто не можна отримати жодного документа, що посвідчує особу.
В аспекті порушення права на освіту найбільш кричущим видається рівень неписемності. Лише один відсоток ромських дітей, які йдуть у школи, отримують атестат про середню освіту. У цьому контексті законотворці наголошують на важливості відновлення вечірньої освіти.
Є проблеми і з доступом ромів до медичних послуг. Жінок часто не допускають до пологових будинків. Відтак можна припустити, що кількість людей, які помирають від ненадання допомоги, — критична. Та порахувати кількість жертв знову-таки неможливо.
Водночас Україна взяла на себе низку міжнародних зобов’язань з інтеграції ромів у суспільство. Ми є учасниками декількох міжнародних договорів та конвенцій. На початку 2018 року Президент підписав відповідний указ про стратегію захисту ромської національної меншини до 2020 року. Кабмін затвердив план заходів з її реалізації. Щодо цього передбачається робота одразу в кількох напрямах — соціальний захист, зайнятість, освіта, охорона здоров’я, покращення продуктових та житлових умов — загалом 56 пунктів.