Луганське регіональне відділення Асоціації міст України проклало «Маршрут успіху» між новопсковською та старобільською землями. За підтримки проекту ПУЛЬС USAID по досвід до першої в Україні Новопсковської об’єднаної територіальної громади приїхали сусіди — старобільський міський голова Яна Літвінова та керівники новостворених ОТГ Старобільського району.

На знімку: гості оглядають об’єкти Новопсковської ОТГ.

Фото Наталі БОЙКО.

Досвідом функціонування Новопсковської ОТГ ділився голова Вадим Гаєв: «Не розпорошуйте фінансові ресурси й намагайтеся втілювати широкомасштабні розвиткові проекти, — порадив він колегам. — Завдяки термомодернізації всіх будівель дитячих садочків у перший рік свого існування ми змогли зекономити колосальні фінансові ресурси й перенаправити їх на інші проекти — дороги, ЦНАП, Будинок культури, дитячі та спортивні майданчики, облаштування міського пляжу тощо. Зокрема, в 2018 році загальна сума всіх проектів Новопсковської громади становить 7566,9 тисячі гривень».
Під час обговорення проблем ОТГ старобільський міський голова Яна Літвінова зазначила, що процеси об’єднання, на жаль, не знаходять сьогодні належної підтримки з боку сусідніх громад, унаслідок чого місто залишається в підпорядкуванні району та втрачає ресурси для розвитку. Але громада не збирається здаватися і «рухатиметься шляхом отримання необхідних повноважень та ресурсів». Наприкінці заходу учасники оцінили роботу ЦНАП, відділу освіти, залу проведення селищних заходів, двох дитсадочків, парку відпочинку селища, Осинівського будинку культури.
Як зазначила голова Луганського регіонального відділення Асоціації міст України Наталя Бойко, зустріч двох лідерів сильних адміністративних центрів — Новопсковської ОТГ та міста Старобільська — показала, що розвиток розпочинається там, де є довіра голів один до одного, де присутнє вміння домовлятися та продукувати ідеї співпраці, де здоровий глузд перемагає амбіції, а інтереси суспільного беруть гору над інтересами особистого.

Луганська область.