Український парламент працює злагоджено і ухвалює відповідальні рішення серйозної ваги. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій в інтерв’ю телеканалу «Рада». Він нагадав, що серед важливих рішень у роботі парламенту цієї осені — оновлення ЦВК, понад 20 ухвалених рішень, серед яких — закон про мову, питання, яке півтора року дискутувалося в парламенті.

 

Готовність до системної роботи

Андрій Парубій зазначив, що із чотирьох запропонованих законопроектів про мову було важливо вибрати один, щоб вже на його основі підготувати до другого читання повноцінний документ. І попри складну дискусію в залі, парламент вийшов на позитивне рішення. Важливим, за словами А. Парубія, також був законопроект про внесення змін до Конституції щодо ЄС і НАТО.
Голова Верховної Ради підкреслив, що було ухвалено в першому читанні проект Державного бюджету України на наступний рік, і процедура роботи над проектом Держбюджету ведеться у рамках того закону, який передбачає прийняття бюджету.
Як позитив глава парламенту відзначив, «що звичка і практика ухвалювати Державний бюджет «під ялинку» пішла в минуле, і «зараз вже нова традиція, культура Українського парламенту». «Цього тижня ми продемонстрували готовність Українського парламенту до системної і планової роботи», — наголосив А. Парубій.
Голова Верховної Ради України висловив думку, що ключовим завданням роботи над проектом бюджету до другого читання буде обговорення і врахування пропозицій від депутатів і фракцій та зберегти збалансованість документа з урахуванням пропозицій парламенту і уряду.
Серед головних питань бюджету А. Парубій визначив питання національної безпеки і оборони. «Як і в попередні роки, фінансування сектору безпеки підвищується, і ми не повинні забувати про те, що на передовій щодня стоять наші хлопці і дівчата, обстоюють українську незалежність, і цей бюджет, як і попередній, матиме динаміку збільшення фінансування Збройних Сил України і всього сектору безпеки», — сказав Голова Верховної Ради.

Відбити інформаційні атаки

Глава парламенту повідомив, що підписав постанову про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) (№ 9157). За його словами, документ про санкції невідкладно буде переданий Президентові України для вивчення, розгляду і підготовки на найближче засідання Ради національної безпеки і оборони України.
Пояснюючи ситуацію навколо цієї постанови, Голова парламенту проаналізував її у змістовній частині. За його словами, «на жаль, часто звучить критика, що Верховна Рада вчинила дію, яка перешкоджає свободі слова». А. Парубій підкреслив, що він особисто і більшість депутатів Верховної Ради не тільки з великою повагою ставляться до журналістики і свободи слова, а й «зробили дуже багато дій протягом свого життя, щоб забезпечити право кожного журналіста, кожного каналу, кожного засобу масової інформації на незалежне висвітлення». Водночас, він застеріг: «Ми повинні дуже чітко відрізняти — де є засіб масової інформації, а де є засіб масового знищення».
Голова парламенту зазначив, що, «на жаль, Росія і Кремль використовують найвищі досягнення західної цивілізації як механізм пропаганди і частини гібридної війни, яку вона веде і проти України, і проти всього світу». «І, на жаль, дуже часто російські ЗМІ не мають жодного стосунку до будь-яких журналістських стандартів — про різні думки, про різні погляди, про баланс висвітлення, а займаються виключно агресивною пропагандою, причому пропагандою не за, а проти базових, ключових цінностей Української держави. Коли на телеканалах українських військових, які кожного дня захищають нашу державу, наших дітей і наші сім’ї, називають вбивцями — людей, які, ризикуючи життям, захищають свою країну; коли здійснюються інформаційні атаки на українську церкву, на українську мову, атаки — це не журналістика, це, власне, атаки», — сказав А. Парубій.
На переконання А. Парубія, «це виходить за межі будь-яких стандартів журналістики — це вже не журналістика», і в час виборів особливо важлива інформаційна безпека. За його словами, «Українська держава має відстежувати, наскільки канали, які є в Україні, є українськими, ми повинні вивчати, хто становить структуру власності тих каналів, бо якщо російський агресор може купити канал, вкладати в нього величезні фінанси, і через нього проводити інформаційну політику — це те саме, якби під час Другої світової війни стояли радіоприймачі на вулицях наших міст і пропагували ідеологію нацизму — це було би неможливо».
«Будь-яка держава має захищати питання інформаційної безпеки — і своїх громадян, і свою державу, — сказав він. — Тому своїм рішенням ми звернулись до РНБО як до профільного органу для того, щоб вони вивчили питання власності й структури телеканалів, щоб це питання було вивчене з точки зору і наших органів розвідки, і безпекових органів, і в результаті було винесене рішення».
«Я невідкладно передаю постанову Президенту для вивчення, розгляду і підготовки на найближче засідання Ради національної безпеки і оборони», — наголосив Андрій Парубій.

Жести єдності

Голова Верховної Ради України назвав «символічним, історичним» рішення про передачу Україною однієї зі своїх святинь — Андріївської церкви — у користування Вселенського Патріарха. «Українська церква, яка отримала довгоочікувану автокефалію, готова відкрити представництво Вселенського Патріарха», — сказав він.
А. Парубій зауважив, що це «жест доброї волі, це не поспішне рішення». При цьому він уточнив, що «питання Томосу і автокефалії — питання не сьогоднішнього дня, бо ще більше двох років тому український парламент нинішнього скликання за ініціативи Голови парламенту підтримав звернення до Вселенського Патріарха щодо Томосу і автокефалії».
Голова Верховної Ради повідомив, що під час особистих зустрічей із Вселенським Патріархом було визначено напрямки роботи, за якими необхідно було працювати, аби досягти цього результату. Один з таких напрямків — створення спеціальної комісії, яка мала вивчити всю історію і всі канонічні нюанси української церкви: як вона була анексована Москвою, який був шлях до того, після того.
«Тому, коли ми сьогодні отримуємо рішення Вселенського Патріарха -це не є поспішне рішення — два роки йшла ретельна підготовка і вивчення усієї документації перед ухваленням такого рішення, як надання Україні автокефалії», — сказав А. Парубій.
Він нагадав, що і раніше Вселенський Патріарх мав свої представництва на території України: «Ми відроджуємо цю традицію, це цілком закономірно, що українська держава не передає, а фактично надає у користування одну зі своїх святинь для Вселенського Патріарха, це не є передача у власність». «А той скептицизм, який був піднятий, в тому числі і в ЗМІ, — це або непрофесіоналізм, або озвучений людьми, які відпрацьовують російські інформаційні технології».
Голова Верховної Ради підкреслив, що рішення про надання Україні автокефалії демонструє єдність із Вселенським Патріархатом, і відкриття його представництва у Києві — це важливий жест відродження Помісної Автокефальної Української Церкви.
А. Парубій висловив задоволення, що український парламент підтримав ініціативу Президента України Петра Порошенка.
На запитання журналіста щодо термінів отримання Томосу, Голова парламенту зазначив: «Молимося, аби більше ієрархів об’єдналися на майбутньому Соборі, де буде обрано нового Патріарха, і після того одержано Томос — як завершальна дія. Вселенський Патріарх дав усі підстави, щоб цей Собор відбувся».
«Рішення, які ми отримали в Константинополі, навіть перевершили мої сподівання, бо постало питання не тільки про автокефалію, а постало питання про скасування акту анексії української церкви», — сказав Андрій Парубій. Він назвав це можливим, згадавши події трьохсотрічної давнини, і зазначив, що Москва привласнила і Церкву, і історію України. А Вселенський Патріархат своїм рішенням і позицією не просто зняв анексію, а продемонстрував світові, на яких засадах формувалася російська імперія, і які дії застосовувалися для знищення України і для розширення російської імперії. «Тому рішення Вселенського Патріарха мають важливе рішення не лише для української церкви, а й для України в цілому, для української пам’яті, її державності, її майбутнього», — підкреслив А. Парубій.

За повідомленнями прес-служби апарату Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.