Перехід має відбутися о четвертій ранку за київським часом у ніч на 28 жовтня. Він передбачає переведення годинників на годину назад. Практика щорічного переходу на літній час і повернення на поясний застосовується нині у майже 75 країнах чи територіях світу, на всій їхній площі або частково. При цьому майже 180 країн чи територій не користуються сезонним часом.
Сам перехід провокує чимало дискусій. Ті, хто підтримує літній час, стверджують, що довші години денного світла влітку допомагають економити енергію і підвищувати продуктивність. Супротивники кажуть, що це має короткостроковий негативний вплив на здоров’я людей. У вересні Європейська комісія запропонувала країнам ЄС відмовитися від сезонної зміни літнього і зимового часу з 2019 року. Згідно з пропозиціями, сезонне переведення годинників буде скасовано у всьому Євросоюзі, проте країнам-членам надається свобода вибору, за яким часом вони хочуть жити.
Нагадаємо, що 2011 року Верховна Рада України намагалася слідом за Росією скасувати сезонне переведення годинників, але під тиском громадськості постанову тоді скасували.