Учора відбулась позачергова сесія Рівненської обласної ради під головуванням очільника облради Олександра Данильчука. З клопотанням її скликати звернулися фракції ВО «Свобода» та ВО «Батьківщина», щоб розглянути і прийняти звернення до Президента України щодо скасування постанови Кабміну про підвищення ціни на газ для населення. До речі, 31 жовтня таке звернення до глави держави та очільника уряду на позачерговій сесії прийняли і депутати Рівненської міської ради.

На позачерговій сесії свої проекти звернень пропонували і «Батьківщина», і «Свобода». Вони не набрали необхідної кількості голосів, як і звернення, запропоноване фракцією БПП. Відтак була оголошена перерва для вироблення спільного компромісного тексту звернення по тарифах і проекту рішення з цього питання.
Зрештою, фракції дійшли згоди: всі присутні на сесії 47 депутатів проголосували «за» звернення до Президента України та Кабінету Міністрів України стосовно ситуації, що склалася у зв’язку з підвищенням тарифів на газ. У ньому вони просять Президента вжити заходів щодо скасування згаданої постанови.
Депутати також вимагають від Кабінету Міністрів «захистити найбільш соціально вразливі верстви населення шляхом розширення програми субсидій та забезпечення доступності і належної якості житлово-комунальних послуг для споживачів. Зокрема, вважаємо за доцільне запровадити соціальну норму споживання газу для населення на рівні 2400 кубометрів на опалювальний сезон (400 кубометрів на місяць), — ідеться у зверненні, — встановити чесну ціну на газ, виходячи із собівартості його видобутку та регульованої норми прибутку, а не «штучного імпортного паритету»; збільшити власний видобуток енергоресурсів та вжити заходів щодо можливої відмови від імпортного газу; провести масштабну енергомодернізацію української економіки».

Рівне.