У Скала-Подільському лісництві державного підприємства «Чортківське лісове господарство» триває заготівля насіння головної лісоутворюючої породи — дуба звичайного.

Цьогоріч у лісництві планують переробити понад 10 тонн жолудя. Для поліпшення посівних властивостей насіння підприємство використовує спеціальне обладнання для переробки насіння, виготовлене самотужки. Це обладнання для флотації (відбирається пошкоджене та пусте насіння), термотерапії (протягом 2,5 години насіння обробляться від шкідників і хвороб за температури 39—410С) та установка для обробки насіння хімічними препаратами проти грибкових захворювань.
Для збереження насіння на наступні роки його засипають у бочки ємністю 55 л і за температури 3—50С зберігають у стані біологічного спокою в холодильній камері.
Чортківський лісгосп цьогоріч вперше запроваджує технологію зберігання жолудя у холодильних камерах. Відповідне обладнання завантажувальною вагою до 10 тонн підприємство придбало за власні кошти. У такий спосіб відібране й оброблене насіння може зберігатися до трьох років без втрати його посівних якостей, повідомляють на сайті Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Надія МИКОЛАЙЧУК.
Фото надано прес-службою Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства.