За даними лікарів обласного наркологічного диспансеру, Запоріжжя давно входить до трійки лідерів із випадків наркоманії, поступаючись у цьому рейтингу лише Донеччині та Луганщині. З кожним роком вік наркозалежних наближається до початкових класів...
За словами жителя Запоріжжя Анатолія, який 20 років вживав наркотики, заборонені речовини він також уперше спробував у школі. Бажання справити враження на однолітків ледь не коштувало чоловікові життя.
«Я почав вживати ще у школі, мені було 14 літ. Усе просто, багато хто так починає: спочатку випивка, потім травичка. Так воно все і затягнулося на 20 років. Запропонували мені знайомі старші хлопці. Вони були всі круті, цікаві. Я вирішив спробувати — мені сподобалося. 20 літ я вживав амфетаміни, марихуану і випивав, — розповідає Анатолій. — Тоді було просто: приходиш із грошима до людини. Він дає — я вживаю. Щось ми навіть самі вирощували, щось самі варили. Остаточно розпрощатися з наркотиками вирішив 2 роки тому. Виникла залежність, і сам я не зміг її позбутися. Звертався по допомогу до різних спеціалістів, навіть до бабусь ходив кодуватися, але це все було марно. Допомогла лише група анонімних наркоманів».

Залежність від наркотиків може виникнути у будь-якому віці. Проте саме дитячий організм звикає до них найшвидше. Наразі містом активно ширяться наркотики нового покоління, виготовлені з синтетичних речовин. За даними лікарів, таких 74 види!
«Небезпечні вони тим, що це саме той вік, коли у людини розвиваються різні риси характеру, коли відбувається становлення її особистості, — розповідає лікар-нарколог Роман Дубовський. — І в цей час втручаються препарати, які повністю змінюють гормональний фон, біохімічну структуру організму і роблять людину безвольною. Вона впадає в психологічну залежність. Звикання до таких препаратів через їхній синтетичний склад виникає вже з першого прийому».
А поряд із фізіологічними змінами в організмі у дитини з’являються психічні розлади. Виникають роздратованість, тривожність і порушення сну — перші симптоми залежності.
«Різка зміна настрою, якийсь смуток або навпаки ейфорія, маніакальні тенденції — усе це вказує на залежність дитини від препаратів. Тобто все те, що каже: «Ось вона була такою, а стала іншою», дозволяє батькам думати, що з дитиною відбувається щось не те», — зазначає психолог Ірина Куратченко.
До речі, саме Запорізька область лідирує за показником первинного вживання наркотиків неповнолітніми, каже нарколог. Зазвичай спробувати наркотик дитина вирішує через проблеми у родині. Але нерідко це відбувається через цікавість. Азарту дітям додає повсюдна реклама, що вражає своїми масштабами, — практично у кожному дворі, на дитячому майданчику, в парках чи навіть на зупинках автотранспорту. І це не просто графіті, а код для доступу в закриті інтернет-магазини.
«Це впливає на свідомість як реклама чи бігборди. Тобто раз, два, три — а потім вона вже закарбувалась на підсвідомому рівні», — каже Роман Дубовський.
Отримати необхідний наркотик можна за два кліки на смартфоні. А знайти так звані закладки можна скрізь. Навіть на подвір’ї школи чи вишу.
У патрульній поліції кажуть: останнім часом значно частіше виявляють у запоріжців заборонені речовини — приблизно у п’яти осіб на день.
«За 9 місяців 2018-го поліцейськими управління патрульної поліції у Запорізькій області було виявлено 756 фактів незаконного зберігання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту. Всі правопорушення мали ознаки статті 309 Кримінального кодексу України, тому в усіх випадках патрульні викликали на місце події слідчі групи», — повідомила прес-секретар патрульної поліції області Олена Литвинець.
Боротися із наркоторгівлею вирішили й активісти. Вони взялись ліквідовувати рекламу отрути власноруч. Найбільше написів із такими посиланнями зустрічається поблизу місць, де найчастіше бувають діти та підлітки. Тому запоріжці об’єднались в ініціативну групу. Зафарбовують ці графіті та проводять роз’яснювальні роботи з мешканцями будинків та підприємцями. Більшість дорослих городян про справжнє значення цих написів дізнаються від активістів. Нещодавно така акція відбулась у Заводському районі.
«Працюємо у всіх районах міста, залучаємо різні цільові аудиторії: школярів, студентів, голів ОСББ, громадські організації. На одному з месенджерів людина абсолютно будь-якої вікової категорії може перейти за вказаним на стінах посиланням зі свого телефону і замовити те, що її цікавить, за скромні гроші. І потім протягом години без проблем може знайти цю закладку», — каже керівник громадської організації Сергій Гайдаренко.
За найскромнішими підрахунками, активістам уже вдалося зафарбувати приблизно дві тисячі написів. Та це крапля в морі порівняно з потужною мережею наркомафії, яка щодня «дбає» про поширення своєї реклами.
Нині, каже колишній наркозалежний Анатолій, серед підлітків шириться справжня епідемія, адже квест під назвою «знайди пігулку щастя» вже захопив тисячі школярів. «Але задоволення від наркотичного сп’яніння з часом минає. Натомість лишаються зруйновані відносини з близькими, втрачені роки життя, порожнеча і залежність», — зізнається Анатолій.
Та кожна людина може подолати залежність, запевняє лікар-нарколог. Якщо не вдалося запобігти, то ніколи не пізно відмовитись від смертельної звички.

Тетяна КУЧЕРЕНКО.
Мал. Миколи КАПУСТИ.

Запорізька область.