Розташоване на півдні Одеської області село Жовтневе (названо населений пункт ще в 1944 році), засноване в 1811-му албанцями-переселенцями з Добруджі (нині — територія Болгарії), куди вони потрапили з півдня Албанії, спочатку називалося Каракурт. Це — єдине в Україні село, де компактно проживають три тисячі албанців.

У середній школі навчаються 250 дітей, працюють тридцять учителів. Є палац культури із залом для глядачів на шістсот місць, дві бібліотеки із книжковим фондом 20 тис. примірників, фельдшерсько-акушерський пункт, дитячий садок «Казка» на 140 малят. Мешканців села обслуговують дванадцять магазинів, їдальня, комбінати побутового обслуговування населення і комунальних послуг, відділення зв’язку, ощадна каса. Улітку 2011 року біля стадіону було відкрито артезіанський колодязь.

Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Албанія в Польщі і Україні Шпреса Курета побувала в Жовтневому і ознайомилася зі школою, Будинком культури, а також місцевим музеєм, де зібрано предмети старовини побуту албанців, що заселили цей край два століття тому. У храмі Різдва Пресвятої Богородиці отець Сергій подарував дипломатові ікони Божої Матері та розповів про історію виникнення храму.

— Ми повинні зробити серйозні кроки, щоб дати можливість молодому поколінню села Жовтневе говорити сучасною албанською мовою. Крім цього, місцевим албанцям необхідно надати більше джерел інформації про життя Албанії, — зазначила посол.

Для досягнення цих цілей Ш. Курета готова допомогти мешканцям Жовтневого в навчанні вчителів албанської мови та наданні літератури. У селі працює недільна школа, на базі якої діти і вивчають албанську мову й літературу, історію та географію своєї історичної батьківщини.