У Верховній Раді відбулася міжнародна конференція на тему: «Зміцнення наглядової функції парламенту у країнах Східного партнерства». 

Представник Вірменії Тамар Зоделава, представник Грузії Гіві Міканадзе, Перший заступник керівника апарату — керуючий справами Верховної Ради України Петро Боднар.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Перший заступник керівника апарату — керуючий справами Верховної Ради Петро Боднар, відкриваючи захід, наголосив на тому, що на парламент покладено надважливі функції в умовах триваючої збройної агресії Російської Федерації проти України, тимчасової окупації агресором Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей. Передусім, це законодавче забезпечення реформування всіх сфер суспільного життя, включаючи й сектор безпеки, створення умов для інтеграції України в європейський політичний, економічний, безпековий, правовий простір, набуття членства в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору. Ще один напрям — здійснення установчих та контрольних повноважень відповідно до Конституції та законів України.
За словами П. Боднара, належне виконання парламентом цих функцій є запорукою існування демократії в Україні, наріжним каменем для всіх процесів сучасного державотворення та гарантією стабільності, злагоди та єдності українського суспільства. «Внутрішня сила держави полягає і в спроможності парламенту забезпечувати консенсус в суспільстві, збалансовувати державну політику та приймати зважені рішення в інтересах своїх громадян», зазначив він. Водночас, на думку Першого заступника керівника апарату, виклики, які стоять перед нашою державою та законодавчим органом влади, не є новими. Адже окупаційні війська перебувають на території Молдови, а десять років тому російські танки зайшли й на територію Грузії. Але масштаб та рівень загрози для світових демократій, які йдуть від сучасної Росії, є безпрецедентним.
Один з ефективних кроків протидії агресору —  розвиток демократії, посилення ролі національних парламентів та їх здатність спільно протидіяти на міжнародному рівні агресивній політиці Російської Федерації. «Конференція парламентських адміністрацій країн Східного партнерства дає нам шанс знайти спільну відповідь на виклики, які стоять перед нашими країнами в процесі утвердження наших молодих демократій», — резюмував П. Боднар.
У міжнародній конференції взяли участь керівники парламентів України, Грузії та Вірменії. А також голова Рахункової палати України Валерій Пацкан, представники Бундестагу Німеччини, посольства ФРН в Україні, Палати громад Великої Британії та міжнародні експерти. Учасники заходу обговорили подальші кроки парламентської реформи. Зокрема, щодо роботи науково-дослідницьких та аналітичних центрів, а також способи вдосконалення механізмів взаємодії із суспільством для забезпечення відкритості та прозорості діяльності парламентів країн Східного партнерства.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.