Забезпечують житлом за кошти міського бюджету 

Коли спитати думку людей, хто нині заслуговує на найщиріші увагу та повагу українців, більшість, звичайно ж, відповість: це хлопці, котрі заблокували ворога на Донбасі та не дали йому розповсюдитись, як метастази, в інших регіонах нашої держави. Саме на них лежить і доленосна місія, яка обов’язково буде здійснена: визволення всієї України від гібридних окупантів. Решта суспільства перед воїнами у невідплатному боргу, розмір якого кожному з нас диктують совість і серце.

Пішли найзручнішим шляхом

У Сумах подяка земляків своїм захисникам втілилась у рішення міськради, яким бійцям і членам їхніх родин виділяють матеріальну допомогу на придбання житла. За словами міського голови Олександра Лисенка, такого досвіду немає ніде в Україні.
— У багатьох бійців і членів їхніх сімей дуже гостро стоїть житлова проблема, — каже О. Лисенко. — Вона може бути розв’язана двома способами: виділення родинам земельних ділянок для житлового будівництва та коштів для придбання вже готових квартир. Робота проводилась і за першим, і за другим напрямом.
Складність цього процесу можуть уявити лише фахівці, обізнані з бюрократичними нюансами нашого законодавства. До цих нюансів додається брак вільних земельних ділянок — поширена проблема чи не кожного великого міста.
— Як один із варіантів розглядалась також можливість спорудження багатоповерхівки та виділення в ній квартир для учасників АТО, — продовжує О. Лисенко. — Але й на цьому шляху виявилось багато перешкод. Дуже важко знайти надійного забудовника, котрий має скромні, «соціальні» апетити та не вимагає для себе чимало квартир у новобудові. А чого коштує підключити будинок до комунікацій, домовитись на прийнятних умовах із енергетиками, газопостачальниками та іншими? Все це не лише кошти, а й час, який може розтягнутися невідомо на скільки. Тому пішли найпростішим шляхом, який виявився водночас і найбільш зручним для людей.

Конкурс плюс бали

Сумська міськрада затвердила «Порядок забезпечення житлом учасників антитерористичної операції». Він розрахований на п’ять років, протягом кожного з яких на реалізацію програми виділяється 21 млн грн. Усього — 105 млн грн.
— Одноразова цільова матеріальна допомога для придбання житла учаснику антитерористичної операції або члену сім’ї загиблого захисника Вітчизни становить 350 тис. грн, — деталізує директор департаменту соціального захисту населення міськради Тетяна Масик. — Станом на сьогодні перераховано кошти 15 учасникам АТО, загальна сума — 5,25 млн грн. Вісім сімей уже придбали квартири. До кінця року плануємо виплатити матеріальну допомогу ще 45 особам.
За 350 тис. грн у Сумах цілком реально придбати однокімнатну квартиру, у тому числі й на первинному ринку. Списки претендентів на отримання коштів затверджуються міськрадою, але формуються Радою учасників АТО при міському голові. Це унеможливлює не тільки корупцію, а й несправедливість при розподілі коштів. Їх отримувачів визначають бойові побратими, котрі найкраще знають не тільки заслуги кожного бійця, а й проблеми кожної сім’ї.
Щоб повністю уникнути суб’єктивізму, розроблено бальну систему визначення переможців «конкурсу» на отримання 350 тис. бюджетних гривень. Якщо сім’я перебуває у пільговій черзі обліку громадян, котрі потребують поліпшення житлових умов, — до її «рейтингу» додається 2 бали, стільки ж — коли разом із заявником проживають троє або більше неповнолітніх дітей. Якщо у заявника один-двоє неповнолітніх дітей, додається 1 бал, якщо він має державні нагороди — 0,5 бала, стільки ж, якщо має звання «Почесний громадянин м. Суми». Загалом у переліку заслуг, які дозволяють претендентам на кошти здобувати додаткові бали, 11 пунктів. Останній — «Наявність тяжких життєвих обставин».
Кошти — всі 350 тис. грн — можна використати тільки на придбання житла. На інші потреби із відкритого спецрахунку в Ощадбанку їх не перекажуть.

Як діє програма?

У Сумах мешкає понад три тисячі учасників бойових дій із числа учасників АТО, а також десятки осіб з інвалідністю внаслідок гібридної війни та члени сімей загиблих і померлих учасників АТО. Ці сумчани перебувають під постійною опікою департаменту соцзахисту міськради.
— Ми виконуємо міську програму «Соціальна підтримка учасників антитерористичної операції та членів їхніх сімей», — каже директор департаменту Т. Масик. — Вона розрахована на 2017—2019 роки. 2018-го на реалізацію програми у міському бюджеті закладено 35,6 млн грн.
139 сімей сумчан-учасників війни на Донбасі повністю або майже повністю звільнені від оплати житлово-комунальних послуг. Ці кошти відшкодовуються підприємствам-надавачам із міського бюджету. У сумських школах та дошкільних закладах безплатно харчуються 1838 дітей учасників АТО, а 544 дитини цієї категорії нинішнього літа за кошти міського бюджету відпочили у місцевих розважально-оздоровчих закладах та у дитячих центрах України.
— Назвати всі без винятку потреби захисників Вітчизни та членів їхніх родин нереально, — підсумовує Т. Масик. — З початку року тільки на лікування та матеріальну допомогу особам, які опинились у складних життєвих обставинах, місто виділило приблизно 1,2 млн грн, а на харчування та оздоровлення дітей бійців — 5,6 млн грн.

Суми.