Учора Перший заступник Голови Верховної Ради України, Уповноважений Президента України щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина ГЕРАЩЕНКО прокоментувала, навіщо Путіну потрібні псевдовибори на Донбасі та як тривають перемовини щодо звільнення політичних в’язнів — заручників Кремля.
— На Донбасі можуть відбутися вибори, в т. ч і місцеві до регіональних органів влади, лише після деокупації та демілітаризації регіону, і жодних інституцій — як то глави «республік», «парламенти», «уряди» — там апріорі не може бути, як власне і самих «республік». Тому псевдовибори — це фарс і провокації, організовані РФ на Донбасі, які не мають нічого спільного із законодавством України, міжнародним правом і Мінськими угодами. І весь цивілізований світ справедливо відзначив, що ці «вибори» не відповідають духу Мінських угод. Всю відповідальність за ці вибори несе окупант та організатор цих «виборів» — Російська Федерація. Це спроба легітимізувати анклави РФ — так звані республіки — і примушувати Київ до прямих переговорів з Донецьком і Луганськом.
Україна вимагає виключно переговорів із Москвою, яка стоїть за безладом на Донбасі, у присутності наших міжнародних партнерів по нормандському форматі, які так само мають нести певне навантаження по принесенню миру. Путін очевидно прагне не Донбасу, а всієї України, тому мета цього безладу і дестабілізації — влаштувати «Придністров’я-2» на території Донбасу, де буде заморожений конфлікт, і ускладнювати політичну ситуацію на сході.
Проте Президент Росії неодноразово заявляв, що він не хоче вести прямих переговорів з Україною. У Путіна один ворог — Президент Порошенко, який за допомогою міжнародних партнерів задіяв санкції проти РФ, тому Путін так прагне зміни влади в Україні.
Путін зацікавлений у повному зриві Мінського процесу, бо до нього прив’язані санкції, та в дестабілізації ситуації. Вибори повторюють жахливий сценарій 2014 року — коли спочатку через псевдовибори вони поставили своїх ставлеників — Захарченка і Плотницького, а потім їх прибрали й поставили нових. І не виключаю, що зараз Росія напередодні виборчого процесу в Україні знову прагне ескалації конфлікту.
Щодо заручників — Україна вже півроку чекає від Путіна і Росії не голослівних заяв, а конкретних відповідей на конкретні пропозиції -обмін всіх на всіх. Українська сторона вимагає передати всіх політв’язнів, яких затримали за їхню українську позицію, і за це Україна готова віддати російських злочинців. Але на жодних перемовинах не лунала від Росії зацікавленість у передачі жодного росіянина, жодне прізвище не називалось. Ми готові віддати всіх росіян, затриманих і засуджених в Україні, в обмін на звільнення політв’язнів Кремля, і Президент України готовий також помилувати тих сепаратистів, громадян України, які засуджені за злочини проти територіальної цілісності та суверенітету України в обмін на звільнення українців, які утримуються в тюрмах на окупованих територіях. У цьому списку є військові, жінки, журналісти.
На жаль, ми не бачимо жодного позитивного сигналу з боку Росії щодо готовності зрушити з місця питання звільнення заручників Кремля. Я не виключаю, що Путін може це як козир використати напередодні українських виборів, віддавши когось із політв’язнів Кремля людям, лояльним до нього, щоб показати, що в Україні є політики, з якими може розмовляти Кремль. А потім це питання буде ним заморожене до наступних виборів. Але Україна не опускає руки, ми продовжуємо працювати разом із міжнародними партнерами щодо звільнення заручників. І будемо наполягати на відповідальності Росії на всіх міжнародних майданчиках.
У рамках 83-ї сесії Генасамблеї ООН буде прийнято дві резолюції -стосовно порушень прав людини в окупованому Криму і мілітаризації чорноморського регіону та Азовського моря. 15 листопада у світі відзначають День порожнього стільця — коли згадують і вшановують пам’ять політв’язнів. Громадські активісти провели під стінами МЗС України акцію для нагадування всьому світові, що десятки українців і кримських татар досі залишаються у тюрмах РФ.
Якщо сьогодні не можемо витягнути наших героїв-заручників, потрібно підтримувати їхні родини. Розпочала роботу міжурядова комісія щодо виплати по 100 тисяч гривень родинам політв’язнів, тож звертаюся до них з проханням подавати заявки на отримання такої допомоги. Цього тижня урядовий комітет під головуванням віце-прем’єра Павла Розенка прийняв рішення про заснування стипендії імені Левка Лук’яненка, що має бути затверджене на засіданні уряду наступного тижня. Після того Президент України визначить тих героїв, які отримають ці стипендії.