Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко взяла участь у засіданні Ради регіонального розвитку Херсонської області. Під час виступу парламентарій підкреслила: після проведення Російською Федерацією так званих «виборів» на окупованому Донбасі Кремль свідомо пішов на загострення безпекової ситуації, вчинивши 25 листопада цього року акт збройної агресії проти України в Азово-Керченській акваторії. Унаслідок таких дій Російська Федерація обстріляла судна та захопила їх разом із членами екіпажу.

І. Геращенко нагадала, що Росія почала ускладнювати рух суден в Азові з травня. «Блокування торговельних суден, які перевозили зерно чи металургійну продукцію, — це один із методів гібридної війни РФ проти України, щоб послабити українську економіку», — зауважила вона. Українська влада негайно поінформувала міжнародних партнерів про ускладнення навігації у внутрішніх водах України Азово-Керченської акваторії. А Європейський Парламент 25 жовтня схвалив резолюцію про порушення Росією міжнародного права в Азовському морі. Також наші військові з вересня нарощували там свою присутність.
Перший заступник глави парламенту наголосила, що введення воєнного стану строком на 30 діб у десяти областях, зокрема і на Херсонщині, стало необхідною умовою для мобілізації міжнародних партнерів у питанні протидії агресії та задля проведення превентивних і контррозвідувальних заходів, спрямованих на посилення обороноздатності та безпеки. Політик звернула увагу, що президент США Дональд Трамп скасував зустріч із президентом РФ Володимиром Путіним на саміті G20. «Це потужний сигнал підтримки України», — наголосила вона. Однак, за словами політика, Україна розраховує і на більш практичну допомогу міжнародної спільноти в цьому питанні. «Ми закликаємо міжнародних партнерів тиснути на РФ задля звільнення 24 військовополонених і політичних в’язнів Кремля. Росія має розблокувати прохід суден у внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії та повернути захоплені українські кораблі», — підкреслила І. Геращенко. Україна має дати відсіч зовнішнім і внутрішнім загрозам. Задля цього, на думку парламентарія, необхідно активізувати роботу правоохоронних органів, зокрема і на місцевому рівні.
Перший заступник Голови Верховної Ради акцентувала, що напередодні парламентських та президентських виборів важливо зберегти єдність країни, незважаючи на різні ідеології політичних сил. І висловила сподівання, що найближчим часом Україна отримає Єдину помісну православну церкву.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.