Голова Верховної Ради України Андрій Парубій на брифінгу після погоджувальної ради висловив сподівання, що питання, які винесено на розгляд парламенту нинішнього пленарного тижня, зможуть об’єднати сесійну залу. А також запевнив, що в умовах введення воєнного стану в десяти областях України Верховна Рада діє у штатному режимі.
Говорячи про один із ключових законопроектів нинішнього пленарного тижня із блоку питань національної безпеки та оборони — про протимінну діяльність, Андрій Парубій відзначив, що разом із Президентом Парламентської асамблеї НАТО на сході України він побачив, які зусилля докладаються для розмінування і який величезний масштаб робіт необхідно провести, щоб землі, де проходили бойові дії і які були заміновані агресором, могли повернутися у власність громад, і громади могли ними розпоряджатися та їх обробляти. Глава парламенту також назвав актуальними законопроект про прибережну зону, що набув особливої ваги після агресивних дій Путіна в Азовському морі, законопроект про лібералізацію військово-промислової торгівлі в Україні. За словами А. Парубія, блок питань національної безпеки та оборони із семи-восьми законопроектів займе основний час парламенту в четвер, 6 грудня.
Щодо можливості проведення виборів в ОТГ і проміжних місцевих виборів під час воєнного стану Голова Верховної Ради повідомив: «Ми ведемо дискусії й отримуємо інформацію від ЦВК, яким способом правильно юридично обумовити можливість проведення цих виборів. І я сподіваюсь, що до кінця дня матимемо виважену юридичну довідку і юридичну позицію, яким чином можна буде це питання вирішити. Але я особисто зроблю все можливе, щоби зняли всі юридичні перепони для проведення місцевих виборів під час дії воєнного стану». Зі слів А. Парубія, це питання може з’явитися на порядку денному вже нинішнього тижня.
На запитання, як парламент працює у період воєнного стану, він відповів: «Верховна Рада діє в штатному режимі. Ключовий наголос упродовж цього і наступного тижня буде віддаватися питанням національної безпеки та оборони, адже воєнний стан — це превентивні заходи для максимальної мобілізації і для готовності в разі повномасштабної атаки РФ перейти до оборони української землі, української держави. Ми робимо все можливе, щоби воєнний стан ні в якій мірі не обмежував права і свободи громадян, щоб воєнний стан стосувався лишень мобілізації, координації і підготовки сектора безпеки до більш активних дій з боку країни-агресора».
Стосовно можливості денонсації Договору з РФ про дружбу і співробітництво (відповідний законопроект зініціював Президент) Андрій Парубій повідомив: якщо у середу проект схвалить профільний комітет, парламент зможе його розглянути у четвер, додатково включивши до порядку денного.