Велика Британія може в односторонньому порядку скасувати рішення про вихід із Євросоюзу (Brexit), відкликавши застосування статті 50 Договору про ЄС. Про це йдеться у висновку генерального адвоката Суду ЄС, інформує «Європейська правда». «Генеральний адвокат Кампос Санчес-Бордона пропонує Суду ЄС оголосити, що стаття 50 Договору про ЄС дозволяє одностороннє скасування повідомлення про намір вийти з ЄС. Ця можливість продовжує існувати доти, доки формально не буде укладено угоду про вихід», — йдеться у прес-релізі суду.
Суд ЄС розглядає питання, чи може Лондон вирішити на пізній стадії Brexit не наполягати на ньому після звернення групи шотландських депутатів. Раніше юристи спільноти наполягали на тому, що Велика Британія потребує голосування держав-членів для того, щоб відмовитися від виходу з Євросоюзу, хоча Лондон і заявляв, що Суд ЄС може не розглядати подібне питання, оскільки воно гіпотетичне.
Доповідь генерального адвоката носить рекомендаційний характер. Тепер Суд ЄС у найближчі тижні має вирішити, чи враховувати позицію юрисконсультів.