Ранкове засідання 5 грудня

Верховна Рада розглянула два альтернативні законопроекти «Про оголошення природних територій Куяльницького лиману Одеської області курортом державного значення» (№№ 8502, 8502-1). В обох документах пропонується оголосити природну територію Куяльницького лиману Одеської області курортом державного значення та затвердити округи і зони санітарної (гірничо-санітарної) охорони курорту Куяльник.
За словами Анни Романової («Самопоміч»), яка представляла проект № 8502, Куяльницький лиман — це українське Мертве море, яке ми можемо втратити, якщо терміново не присвоїмо цим землям статус курорту державного значення.
Депутат повідомила, що до змісту законопроекту не мають зауважень ні Головне науково-експертне управління, ні Міністерство економічного розвитку та торгівлі, до відання якого належить розвиток туристичної індустрії. Водночас, як зауважила А. Романова, відповідно до Закону «Про курорти» такий законопроект мав би внести Кабінет Міністрів. Тобто при внесенні цього законопроекту не було дотримано процедури оголошення природних територій курортами державного значення, встановлену Законом «Про курорти».
До слова, межі округу і зон санітарної охорони курорту Куяльник в Одеській області було затверджено ще у 1985 році постановою Ради міністрів Української РСР. Проте території курорту Куяльник і досі офіційно не оголошені курортом державного значення. Тож А. Романова висловила сподівання, що Верховна Рада виправить цю несправедливість і ухвалить доленосне для Куяльницького регіону рішення.
Депутат зауважила, що є багато питань до того, як сьогодні використовується територія курорту. «Є багато охочих побудувати там об’єкти, які шкодитимуть курорту, знищуватимуть природні лікувальні грязі. А органи місцевого самоврядування навіть не мають законних підстав для того, щоб відмовити у такій ініціативі», — повідомила А. Романова, додавши, що потрібно дати всі законні інструменти для збереження Лиману — проголосувати за один із двох законопроектів.
Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму рекомендував парламенту ухвалити за основу і в цілому проект № 8502. Верховна Рада 231 голосом «за» підтримала це рішення.
Народні депутати обговорили проект постанови про проведення парламентських слухань про становище молоді в Україні на тему: «Участь молоді в процесах реформування держави».
На початку ранкового засідання народний депутат Олег Кулініч виступив із заявою від імені двох груп — «Воля народу» та «Партія «Відродження». У своєму виступі він торкнувся питання ремонту та реконструкції доріг.
«Цього року на баланс Полтавської облдержадміністрації було передано державних доріг загальною протяжністю 700 км. Логічно, що така передача мала бути підкріплена фінансовим ресурсом. Але вже нині зрозуміло, що жодного фінансування на ці дороги не буде. Бо відповідно до Бюджетного кодексу для виділення коштів на ці дороги вони мали бути у статусі комунальних доріг на перше січня попереднього року. Тому такий ресурс може бути наданий лише у 2020 році», — зауважив депутат.
Він повідомив, що на його окрузі таких доріг шість загальною протяжністю 208 км. Але найпроблемніші з них — дві: Опішня — Зіньків — Гадяч та Миргород — Комишня — Гадяч. «Завдяки позиції голови Полтавської ОДА Валерія Головка, ми спільно віднайшли ресурс відповідно на Опішня — Гадяч — 43 млн грн та Миргород — Комишня — 13 млн грн і змогли ці дороги зробити більш-менш проїзними. Але потрібен додатковий ресурс, щоб їх не втратити», — наголосив О. Кулініч.
«У 2018 році було знято фінансування з Полтавської області на комунальні дороги. Йдеться про субвенцію, яка мала надійти у сумі 646 млн, а надійшла у сумі 588 млн грн. Тобто абсолютно безпідставно було знято 60 млн грн. Крім того, на 2019 рік субвенція на комунальні дороги повинна була бути для області 965 млн грн, але ця цифра становитиме 806 млн грн», — це ще одна проблема, яку порушив депутат, назвавши цю ситуацію абсолютно нелогічною і незрозумілою. Він попросив прем’єра взяти це питання на особистий контроль і дати доручення міністру інфраструктури вивчити ситуацію і знайти рішення. Свій виступ він попросив вважати депутатським запитом до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана.
День народження цього дня святкував народний депутат Вадим Нестеренко (БПП).

 

Світлана Войцеховська.

 

Віктор Кривенко,  Павло Кишкар.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua

Довідково

Куяльницьке родовище пелоїдів є унікальним як за величиною запасів, так і за їх хімічними властивостями. Мулові грязі (пелоїди) знайшли широке застосування і самостійно, і в поєднанні з іншими лікувальними чинниками в курортних закладах регіону. Медичними показаннями для їх використання є захворювання опорно-рухового апарату, периферичної нервової системи, гінекологічні захворювання, захворювання чоловічих статевих органів, захворювання органів шлунково-кишкової системи тощо. Природні мінеральні води та ропу Куяльницького лиману також застосовують при лікуванні широкого спектра захворювань у дорослих та дітей.