Громади, що вже об’єдналися, отримали завдяки реформам нові повноваження та ресурси. І тепер мають змогу підвищувати якість життя у своїх громадах. «Зміни на краще спостерігаються практично в усіх сферах — від освіти та охорони здоров’я до ЖКГ. Громади вкладають кошти у соціальні проекти, благоустрій та громадську безпеку, підвищується ефективність місцевого самоврядування, покращується доступність публічних послуг», — зауважує виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан і наголошує на необоротності реформи децентралізації. Також він сподівається, що зібрані Асоціацією міст України історії в «Книгу успіхів» надихнуть органи місцевого самоврядування на подальшу плідну роботу задля створення справді європейських умов життя у своїх громадах. І підготовлена ними збірка буде корисною не лише практикам місцевого самоврядування, а й представникам громад, які лише думають про об’єднання.

Нарощують фінансовий потенціал

Лиманська ОТГ, Одеська область
Лиманську ОТГ було утворено на початку 2018 року з чотирьох сіл: Лиман, Новоселиця, Трапівка та Зарічне. Завдяки фінансовій децентралізації бюджет ОТГ становить 28,5 млн грн. Майже шість мільйонів гривень — це власні надходження, більша частина з яких — плата за землю. Бюджет громади наповнюється за рахунок діяльності фермерських господарств, хлібопекарень, а також функціонування бази відпочинку на курорті «Катранка». Для розвитку цієї рекреаційної зони громада планує збудувати дорогу, проект уже замовлено. Протягом літа в ОТГ зроблено ремонт двох шкіл — в Лимані і Трапівці, капітально відремонтовано садок у Новоселиці, а також облаштовано адміністративне приміщення Лиманської громади, яке об’єднує в собі Будинок культури, бібліотеку і музичну школу. Великим успіхом громади є перехід усіх комунальних підприємств на альтернативне паливо — пелети. Щоб розв’язати проблему нестачі кадрів, вирішено підготувати житло для медиків і педагогів.

Доходи бюджету сягнуть мільйонів

Баранинська ОТГ, Закарпатська область
У поточному фінансовому році доходи бюджету Баранинської ОТГ сягнуть понад 70 млн грн, із них майже 30 млн грн становитимуть видатки на оновлення соціальної сфери всіх сіл ОТГ. Уже зроблені капітальні ремонти приміщень шкіл у селах Ярок, Холмець, Великі Лази: закуплено нове кухонне обладнання, дитячі ліжка, інвентар для перших класів «Нової української школи» та інвентар для низки освітніх навчальних закладів сіл громади. Відкрито додаткову групу в дитячому садку с. Великі Лази, придбано та встановлено кілька дитячих майданчиків. За вісім місяців існування ОТГ прокладено 2,5 км асфальту, відремонтовано частину дороги обласного значення, проведено поточні ремонти деяких вулиць, а також проїздів загальною протяжністю майже чотири кілометри.

Усі навчальні заклади — на твердопаливному опаленні

Сергіївська ОТГ, Полтавська область
Сергіївська ОТГ перевела всі навчальні заклади на твердопаливне опалення. Це дає змогу зекономити майже 1,5 млн грн на рік. Також в усіх навчальних закладах було замінено вікна. Для полегшення заготівлі дров громада планує придбати спеціальне обладнання за 1 млн грн — трактор, кущоріз та подрібнювач гілок. З них 500 тис. грн ОТГ виграла у конкурсі Полтавської обласної ради, а 500 тис. грн буде виділено з міського бюджету.

Пільговики не платять за проїзд

Тростянецька ОТГ, Сумська область
З вересня нинішнього року всі пільгові категорії населення Тростянецької ОТГ користуються персональними картками для проїзду в громадському транспорті. Кожний власник цього документа має унікальний персональний код та особисте фото на картці. Використовувати картки можна на чотирьох маршрутах комунального транспорту та на ЖД станції «Смородине». Спеціальні зчитувальні пристрої дозволяють пільговикам не платити за проїзд у автобусах та потягах у межах громади. Завдяки такому нововведенню вдається контролювати кількість проданих пільгових квитків у транспорті і, відповідно, спрямовувати компенсації на установи персонально за кожну людину. Картки виготовляються за кошти місцевого бюджету. Подібні документи скоро запровадять і для школярів громади.

Узяли на баланс всю медицину району

Шполянська ОТГ, Черкаська область
До об’єднання бюджет міста Шпола та навколишніх сіл становив майже 27 млн грн. Після об’єднання спільний кошторис ОТГ зріс до 116 млн грн, з яких 56 млн грн — це власні надходження. ОТГ взяла на свій баланс всю медицину району з метою збереження та розвитку мережі, а також позашкілля міста й Шполянського району. Загалом за рахунок громади утримуються 24 бюджетні установи, з них — 6 шкіл, 4 дитячі садки, 5 позашкільних установ, 3 спортивні школи та 3 заклади культури. У 2018 році громада отримала перевиконання бюджету в сумі 20 млн грн. Додатковий ресурс планується спрямувати на розвиток інфраструктури сільських населених пунктів та міста — будівництво доріг, реконструкцію мережі вуличного освітлення, парків, скверів, дитячих майданчиків тощо.

Ремонтують дороги, модернізують школи та лікарні

Миколаївська ОТГ, Донецька область
Миколаївська ОТГ утворилася у 2016 році і налічує понад 17 тис. жителів. Прогнозована дохідна частина бюджету громади на 2018 рік становить 110 млн грн. Для порівняння, у 2016 році, до об’єднання, дохідна частина бюджету Миколаївки становила 15 млн грн. Містоутворюючим підприємством є Слов’янська ТЕС. Тому після об’єднання громада отримала значний фінансовий ресурс, а податок на доходи фізичних осіб, 60% якого з моменту створення ОТГ залишається в місцевому бюджеті, є основним джерелом наповнення бюджету громади. Крім фінансових надходжень від ТЕС, дохідна частина бюджету зросла за рахунок приєднання двох сільських громад. На їхній території підприємницьку діяльність здійснюють кілька фермерських господарств, які теж наповнюють бюджет ОТГ. Громада успішно ремонтує дороги, модернізує школи та лікарні, відбудовує будинки, відкриває центри безпеки, впроваджує соціальні проекти.

Напрацьовано модель місцевого економічного розвитку

Ланчинська ОТГ, Івано-Франківська область
У Ланчинській ОТГ напрацьовано модель місцевого економічного розвитку (МЕР), яка базується на розвитку туризму та залученні зовнішніх інвестицій. Вже залучено іноземні інвестиції для встановлення сонячних батарей в обсязі 1 млн євро, у подальшому очікується ще 2,4 млн євро. Проект дасть змогу генерувати «зелену» енергію та створить 12 робочих місць. Делятинська та Печеніжинська ОТГ спільно реалізовують туристичний проект «Оглядова вежа». Також розпочато спільний проект всіх трьох громад — туристичний маршрут (піший і велосипедний) — «Стежками опришків».

Якісна вода для містян

Новолатівська ОТГ, Дніпропетровська область
У 2017 році у Новолатівській сільській ОТГ стартувала реконструкція водогону до сіл Інгулець та Новолатівка. У 2018 році розпочалося укладання труб на вулицях сіл. Відтепер майже півтори тисячі жителів громади забеспечені якісною водою. Кошти на оновлення водопровідної мережі виділено з місцевого та обласного бюджетів. Загалом замінено понад сім кілометрів водогону. Там, де оновлюються труби, виконується ремонт доріг.

Невдовзі з’явиться новий ФАП

Соколівська ОТГ, Кіровоградська область
У селі Черняхівка триває будівництво фельдшерсько-акушерського пункту площею майже 120 кв. м. Будівництво фінансується за рахунок бюджету об’єднаної громади. Загальна вартість проекту становить майже 1,5 млн грн. До цієї суми входить не лише капітальне будівництво й облаштування території, а й закупівля всього необхідного обладнання та меблів для ФАПу.

Завершують будівництво амбулаторії

Великогаївська ОТГ, Тернопільська область
Громада завершує будівництво амбулаторії загальної практики сімейної медицини у Великих Гаях та розробку проектно-кошторисної документації на будівництво амбулаторії у селі Баворів. Площу амбулаторії було збільшено із 139 кв. м до 635 кв. м. Загальна кошторисна вартість об’єкта — понад 10, 3 млн грн, з яких половина — це власні кошти громади. Працюватимуть у медустанові чотири сімейні лікарі, які обслуговуватимуть три тисячі пацієнтів згідно із підписаними деклараціями. Комунальне підприємство «Великогаївська амбулаторія загальної практики — сімейної медицини» надаватиме медичні послуги жителям Великих Гаїв, Дичкова, Красівки, Застінки, Товстолуга та Кип’ячки.

Переваги нового ЦНАПу

Наркевицька ОТГ, Хмельницька область
У Наркевицькій селищній ОТГ відкрито Центр надання адміністративних послуг. Громада виділила на ремонт та облаштування приміщення майже 300 тис. грн: закуплено меблі, оновлено сантехніку та створено комфортні умови для очікування — дитячий куточок і безплатна Wi-Fi зона. Перевагами нового ЦНАПу є орієнтація на потреби замовника, запровадження принципу «єдиного офісу», оперативне надання послуг, доступна інформація, комфортні умови очікування та заповнення документів. У Центрі сформовано базу учасників бойових дій, які обслуговуються позачергово.

«Електронні петиції» в дії

Брусилівська ОТГ, Житомирська область
Сервіс «Електронні петиції», створений на веб-сайті Брусилівської селищної ОТГ, дає можливість громадянам донести свої ініціативи до місцевої влади. Зокрема, автори ініціюють встановлення бетонної огорожі навколо сміттєзвалища, що знаходиться на в’їзді в Брусилів та зведення дамби на річці Здвиж у селі Лазарівка. У статуті Брусилівської ОТГ закріплено, що електронна петиція розглядається, якщо її підписали щонайменше 50 жителів громади. Якщо колективне звернення отримало на свою підтримку 50 підписів, його розгляд здійснюватиметься невідкладно, але не пізніше десяти робочих днів з дня оприлюднення інформації про початок її розгляду.

Встановлено системи відеоспостереження

Новопсковська ОТГ, Луганська область
На території селища Новопсков у місцях великого скупчення людей встановлено системи відеоспостереження. Ця ініціатива реалізована завдяки проекту, який розробила група жінок для створення платформи взаємодії між усіма структурами, що забезпечують безпеку території. Відеокамери встановлено поблизу місцевого Будинку культури та школи, на дитячому майданчику та у кварталі Тепличний. Відтепер зображення з п’яти відеокамер відображається на моніторі, що знаходиться в комунальному закладі «Новопсковжитло». Дані архівуються і за необхідності можуть бути корисними для відділу поліції.

Допомога у разі надзвичайних ситуацій надійде вчасно

Копачівська ОТГ, Волинська область
У селі Кременець відкрито новий підрозділ місцевої пожежної охорони. Відтепер 5 937 жителів громади, які проживають у 14 селах, зможуть вчасно отримати допомогу в разі виникнення надзвичайної ситуації. Відкриття місцевої пожежної охорони стало можливим завдяки співпраці Копачівської ОТГ та керівництва управління ДСНС України у Волинській області. Працівники новоствореної пожежної команди пройшли необхідне навчання та отримали допуски для проведення аварійно-рятувальних робіт і гасіння пожеж. Також від управління ДСНС України у Волинській області громада отримала пожежне авто. Загалом у Волинській області функціонує 101 місцева пожежна команда.